"Pinocchio" je priča kao stvorena za lutkarsko kazalište. Započinje čudom nedostižnim lutkarskoj umjetnosti: drveni lutak oživljava i pokreće se bez lutkara. To čudo nadahnulo je redatelja Zorana Mužića i autoricu dramatizacije Petru Mrduljaš na promišljanje odnosa lutka i animatora, ali i na postavljanje ključnih pitanja o odrastanju svakog djeteta. Collodi u slavnome romanu iz 1883. godine pripovijeda o majstoru Gepettu kojemu Plava Vila ispuni najveću želju: da dobije sina. U Gepettovim očima, oživljeni lutak doista je njegovo dijete, ali kada se lutak oslobođen konaca nađe sam na ulici, donijet će niz pogrešnih odluka te naposljetku ugroziti svoj i očev život te pokazati da se Čovjekom ne rađa, nego postaje.

drveni-lutak-pinocchio-dolazi-u-zagrebacko-kazaliste-lutaka

Pinocchijev životni put slikovito dočarava mnoge stupice na koje djeca nailaze tijekom odrastanja, a ni odrasli na njih nisu imuni u procesu sazrijevanja. Dakako, ugodnije je izabrati razonodu umjesto obveze i povjerovati da je novac lakše steći magijskim trikom umjesto radom. Ova priča ostaje jedan od najljepših klasika o odrastanju koji, pogotovo u današnje doba prevlasti hedonizma, podsjeća roditelje da ugađanje djeci nije najbolji pedagoški pristup, a djecu uči altruizmu i odgovornosti te nužnosti da otrpe dobronamjerne zabrane, zamornu nastavu i druge obveze. Pinocchijeva priča pokazuje kako nesebičnost i odgovornost nisu najlagodniji put, ali su jedini koji vodi do ispunjenog i smislenog života, kojim treba hodati kao pravi čovjek, a ne lutak na koncu.

U predstavi glume Adam Skendžić kao Pinocchio, Željko Šestić kao Gepetto te Janko Popović Volarić, Jadran Grubišić, Anđelko Petric, Borna Galinović, Ivan Bošnjak i Ljiljana Štokalo, koja je dala glas Plavoj Vili. Kreatorica lutaka i kostima je Ana Sekulić, scenografkinja Dinka Jeričević, skladatelj Mate Matišić, kreator rasvjete Saša Fistrić, a suradnik za scenski pokret Radovan Ruždjak.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 13. 10. 2018. u 11 i 18 sati te u nedjelju 14. 10. 2018. u 11 sati.
drveni-lutak-pinocchio-dolazi-u-zagrebacko-kazaliste-lutaka

Tekst: press

Foto: Ines Novković