Do šokantnog sadržaja u par sekundi! Gledaju li i vaša djeca ovo na TikTok-u?

TikTok najbrže je rastuća društvena mreža u svijetu. Trenutačno je koristi više od 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta, a osobito je popularna među djecom mlađom od 12 godina i to najviše jer omogućuje brzo gledanje i snimanje videa, obično sinkroniziranih uz popularnu glazbu. Kad se prvi puta prijavljujete u aplikaciju, nema dodatnog postupka provjere starosti, pa je lako upisati lažni datum rođenja, što djeca vješto koriste. Lažni datum, osim konzumiranja sadržaja, otvara mogućnost i za snimanje i objavljivanje vlastitih “filmića”. Klinci obožavaju ovu aplikaciju, dok mnogi roditelji o njoj uglavnom ne znaju ništa, a upravo tu leži najveći problem – sadržaj koji djeca gledaju u potpunosti je izvan njihove kontrole.

Novinarka The Sun-a Alison Malaney provela je eksperiment s TitTok-om, registrirala se bez postupka provjere starosti te u samo 10 minuta uspjela vidjeti popriličan broj šokantnih video uradaka. Naravno, ima tu i prilično zanimljivog i kreativnog sadržaja, no “u oči bodu” oni suprotni primjeri na koje je važno upozoravati: eksplicitan sadržaj, zlostavljanje životinja, govor mržnje… Jesu li roditelji svjesni rizika kojima su izložena njihova djeca? U prvom videu, na kojeg je nabasala novinarka The Suna, 12-godišnje djevojčice izazovno plešu, pjevajući seksualno eksplicitne tekstove; u drugom je dječak demonstrirao koje prste koristi u seksualnom činu, u trećem djevojčica pokazuje posjekotine od samoozljeđivanja, dok jedan video – koji ima čak 142 tisuće lajkova! – prikazuje čovjeka u vrlo lošem stanju, očito pod utjecajem droge.

Iako TikTok, kao i, uostalom, sve društvene mreže, nose sa sobom niz opasnosti, u svemu je najvažnije povjerenje i kontrola. Roditelji koji ipak dozvoljavaju djeci korištenje TikToka, za početak bi trebali učiniti profil privatnim – pritiskom na izbornik s tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana i odabirom postavki privatnosti (Privacy and Safety). Jako je važno i svakodnevno provjeravati koje sadržaje dijete gleda i, naravno, upozoriti ga na opasnost.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Oprez! Šokantna "igra" pojavila se na omiljenoj društvenoj mreži

Djeca osjećaju pritisak da moraju pripadati grupi vršnjaka,…

Sigurno korištenje instagrama - praktični savjeti

Ususret Danu sigurnijeg interneta koji se obilježava 5.…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…