Ovogodišnje novosti uključuju Festival dječjih zborova i burzu igračaka te još veći broj izlagača i posjetitelja.

Treću godinu zaredom, 21. i 22. svibnja, u Ivanić-Gradu će se održati sada već tradicionalni Festival igračaka, jedino događanje u Hrvatskoj i regiji u potpunosti posvećeno igračkama, igri i zabavi. Pod sloganom „Igra nikad ne umara“, ovo jedinstveno događanje na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom, sve što nas može zaigrati i vratiti u djetinjstvo ili nam jednostavno izmamiti osmijeh na lice. Djeca i odrasli moći će provesti dva dana u carstvu igračaka i bezbrižnoj igri, uživati na Festivalu dječjih zborova, kazališnim predstavama dječje tematike, mnoštvu radionica i igraonica za djecu te vidjeti izložbe raznovrsnih igračaka. Ulaz na Festival, kao i sve ostale popratne aktivnosti i sadržaji za djecu te ostale posjetitelje su besplatni, a iz Zagreba će do Ivanić-Grada biti organiziran i poseban vlak Juicy Kids Express.

djecja-igra-nikada-ne-umara

Festival će se održavati u i oko sportske dvorane Žeravinec, oba dana od 9:00 sati do 17:00 sati, a od igračaka koje će posjetitelji moći vidjeti posebno se ističu autentične hrvatske igračke HAI! inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom, osmišljene od strane studenata Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta.

djecja-igra-nikada-ne-umara

Popratni program ove godine bit će još bogatiji, raznovrsniji i zabavniji te ispunjen igrom, pjesmom, natjecanjima i zabavom. Tako će se u sklopu popratnog programa ovogodišnjeg izdanja Festivala igračaka održati još jedno veselo događanje - Festival dječjih zborova Zagrebačke županije i Grada Zagreba „Pjesma nikad ne umara“ namijenjen svim klincima, ali i njihovim mamama, tatama, bakama, djedovima i svim ostalima koji vole dječju pjesmu. Poslije nastupa svih zborova, a prije proglašenja pobjednika, svi posjetitelji moći će uživati i u koncertnom nastupu popularnog Luke Nižetića.

djecja-igra-nikada-ne-umara

Uz zabavu na izlagačkom dijelu, i ove godine bit će organizirana Mala škola zaboravljenih igara na kojoj će se nove generacije djece imati priliku upoznati s igrama poput „gumi-gumi“ i pikulanja dok će se oni malo stariji na taj način ponovno vratiti u djetinjstvo. Ove godine, ponovno će se održati i zabavno natjecanje „Alka na tatinim leđima“ koja je lani izazvala velik interes među mališanima te posebno njihovim tatama. Uz to, organizirano je i mnoštvo igraonica i radionica za djecu te dječjekazališne predstave.

Još jedna novost ovogodišnjeg Festivala igračaka je i pokretanje burze igračaka gdje će djeca i njihovi roditelji moći donijeti i razmijeniti igračke koje im više nisu potrebne ili ih žele nekome darovati. U sklopu burze igračaka prikupljat će se i igračke za Udrugu Mali princ iz Ivanić-Grada koja okuplja roditelje djece i osoba s invaliditetom što joj daje i  humanitarni karakter. Cijeli projekt osmišljen je u suradnji s ivanićgradskom komunalnom tvrtkom Ivakop, s ciljem podizanja javne svijesti, posebno kod onih najmlađih, o ponovnoj upotrebi starih predmeta te zaštiti okoliša.

djecja-igra-nikada-ne-umara

”Ove godine nastavljamo gdje smo stali prošle te očekujemo još veći broj posjetitelja  festivala koji sve više postaje prepoznat kao središnje mjesto igračaka i dobre zabave. Još bogatija ponuda aktivnosti na Festivalu igračaka osigurava da svaki član obitelji, od djece vrtićke dobi do njihovih djedova i baka, može pronaći zanimaciju i zabavu, a ulaz je besplatan što dolazak za vikend u Ivanić-Grad čini idealnom prilikom za obiteljski izlet i kvalitetnu obiteljsku zabavu”, izjavio je Jadranko Pongrac, organizator Festivala igračaka.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i poseban HŽ-ov turistički vlak Juicy Kids Express koji će 21. i 22. svibnja u 9:00 sati polaziti s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu prema Ivanić-Gradu, a za Zagreb će se iz Ivanić-Grada vraćati u 17:10 sati. Za djecu do 12godina vožnja je besplatna, dok cijena karte za ostale osobe iznosi 20 kn, a za dodatni bicikl 5 kn.

Organizator Festivala igračaka je Udruga Tetragon iz Ivanić-Grada, koja ima bogato iskustvo u organiziranju događaja prilagođenih djeci i mladima. Festival i ove godine ima snažnu podršku u lokalnoj zajednici pa je suorganizator Turistička zajednica Ivanić-Grad uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada.

djecja-igra-nikada-ne-umara

Više o bogatom programu Festivala igračaka saznajte na i Facebook stranici Festivala igračaka.

Tekst i foto: press