Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta održana je sjednica djece i zastupnika Hrvatskog sabora

Danas je u Sabornici Hrvatskog sabora održana sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta, s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote.

Karla Škrlec

Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske (među kojima djeca sudionici akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece", djeca iz dječjih foruma i dječjih vijeća Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske, djeca iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku), koja su izlagala na 11 različitih tema, nakon čega je uslijedila rasprava djece i odraslih. Sjednicom je presjedala izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, a pozdravne su govore održali Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te u ime organizatora Karla Škrlec, predstavnica Mreže mladih savjetnika, i Matija Šimek, predstavnik Dječjeg vijeća Koprivnica.

Marta Rugole, Lana Šurina, Bruna Franješević, Nela Češić

Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, o njima važnim problemima i pitanjima, djeca su danas uputila jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja uvaže. Predstavnice Dječjeg foruma Kutina Klara Ćosić i Edita Jurušić govorile su o odrastanju u digitalnom okruženju, o izazovima koje takvo okruženje donosi te o potrebi da ih odrasli, pa i sama država kroz zakonske odredbe, u tom okruženju zaštite. Predstavnice osnovnih škola Grada Zagreba Nika Walla, Ema Kovačević i Nia Blažeković navele su elektroničko nasilje kao jedan od gorućih problema s kojima se njihove generacije suočavaju.

Predstavnice Dječjeg foruma Samobor Marta Rugole i Lana Šurina istaknule su važnost prava djece na slobodne aktivnosti te problem manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja, dok su predstavnice Dječjeg vijeća Nova Gradiška Bruna Franješević i Nela Češić zatražile da se pronađu rješenja za zaštitu djece od vršnjačkog nasilja. O važnoj temi siromaštva u državi, koje je jedan od velikih uzroka nejednakosti ostvarivanja dječjih prava, govorili su Rina Bilić i Ivan Tičinović iz Dječjeg vijeća grada Omiša. Kako bi se djeci u Dubrovniku, gradu u kojem nedostaje adekvatan razvoj cestovne infrastrukture, što prije osigurala sigurnost u prometu, predstavnici Dječjeg foruma Dubrovnik Nina Milovčević i Borna Munitić zatražili su žurno pokretanje izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. O potrebi standardizacije školskog sustava u Hrvatskoj govorili su predstavnici srednjih škola grada Zagreba Dorotea Igrec i Lovro Marušić.

Kao jednu od važnih tema za sve ljude, ali naročito za djecu i mlade, Lana Repovečki i Ana Grah iz Dječjeg vijeća Zabok govorile su o pravu djeteta na zdravu prehranu, kao temelju zdravog života, te zatražile pomoć od saborskih zastupnika i ministarstava da se poboljša prehrana djece u školama. Posebno dirljiv bio je govor predstavnika Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Mladena Ignaca, koji je, govoreći o značenju udomiteljstva iz perspektive udomljenog djeteta, pojasnio da mu je nova udomiteljska obitelj, u kojoj je po prvi put dobio ljubav, podršku, red i topli dom, promijenila život. Predstavnik Savjetodavnog odbora za dječju participaciju i Dječjeg vijeća Velika Gorica Matija Dražetić, predstavnici Dječjeg vijeća Opatija Mateo Gruban i Dunja Reljanović i predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Pavle Toth i Karla Leontić govorili su o važnosti dječje participacije. Posebno su istaknuli kako donositelji odluka trebaju u europske, nacionalne i lokalne političke dijaloge uključiti djecu i mlade ljude, jer su oni važni pokretači promjena te trebaju sudjelovati kao partneri za ostvarivanje uključivog društva.

_ _ _

30 godina Konvencije o pravima djeteta

Prije 30 godina svijet se ujedinio u želji da postane mjesto kakvo zaslužuju djeca, u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 20. studenoga 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je prihvatilo 196 država (među kojima i Hrvatska), čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet pokazao predanost nastojanju da učini sve kako bi se zaštitila i osigurala prava djece na preživljavanje, razvoj, učenje i razvoj do punih potencijala, bez diskriminacije. Prije prihvaćanja Konvencije nije postojalo široko prihvaćanje temeljne veze između dobrobiti djece i snage društava u kojima ona odrastaju. Zato je Konvencija tako važna prekretnica. U posljednjih 30 godina Konvencija je nadahnula brojne pozitivne promjene i unaprijedila živote milijuna djece u cijelom svijetu.

 

Tekst: press
Foto: Goga, UNICEF

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!