Uz stručno mentorstvo 33 djece je u subotu, 11. studenog, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zajedno sa još 500-tinjak vršnjaka diljem svijeta, kreiralo inovativna rješenja za štednju pitke vode, njezino zagađenje ili nestašicu. Tom je prigodom Boris Jokić, kao jedan od članova panela stručnjaka na radionici izjavio: „Radionica je pun pogodak, posebice jer su djeca bila suočena sa stvarnim problemom. Nažalost, u hrvatskom školstvu to nije često slučaj, a još manje se djecu potiče da rješavaju probleme na kreativan i originalan način. Primjena design thinkinga koju koristi Designathon, trebala bi biti dio obrazovanja od 1. razreda osnovne škole, jer ova metoda, između ostalog, dokazuje da djeca mogu puno više nego što mi to odrasli mislimo.“

Uz pomoć metode design thinkinga, djeca su kreirala prototipove proizvoda kao ilustraciju njihovog kreativnog razmišljanja na zadanu problematiku vode. Jedna se vrsta prototipova bavila uređajima koji pročišćuju vodu, poput robota koji plutaju morem ili vodama tekućicama na transporterima koji se pokreću na solarni pogon, dok im on ujedno pruža energiju za sakupljanje smeća i čišćenje vode. Za slučaj nestašice vode, djeca su kreirala prototip koji na principu vakuuma ispumpava vodu u uvjetima njezine nestašice na površini, a nekoliko je rješenja razvijeno za ispumpavanje vode kao posljedice poplava. Za sušna područja poput pustinja, s malo oborina, osmišljen je uređaj koji se penje na uzvisine i tijekom hladnih noći putem guste mrežice sakuplja vodenu paru iz oblaka, čije kapi kroz cijevi klize u spremnik. U jutro se ovaj robot sam spušta u selo gdje vodu transportira ljudima kojima je nužna. Posebno se je izdvojio prototip na temu prevencije katastrofalnih situacija vezanih uz vodu. On ukazuje na racionalno korištenje vode uređajem u obliku cvijeta-senzora kojemu, pričvršćenom na slavini, simbolički opadaju latice te on umire čim trošenje vode pređe određenu granicu. Ovime se jasno simbolizira u kojoj mjeri neracionalno trošenje pitke vode ugrožava prirodu.

djeca-u-potrazi-za-inovacijama-koje-stede-pitku-vodu-sprijecavaju-njeno-zagadenje-nestasicu

Pored osmišljavanja konkretnih rješenja i izrade njihovih prototipoova, pred polaznicima radionice značajan je izazov bio i prezentirati svoje radove pred panelom stručnjaka koji su ove godine bili: Boris Jokić, jedan od najpoznatijih aktualnih hrvatskih pedagoga i sociologa, Vlatko Škarica, pokretač nekoliko tehnoloških startupova i Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva. Zajedničkim stavom oni su svojim pitanjima djeci pružili ohrabrenje za prezentirane ideje te ih potaknuli na dodatna razmišljanja o njihovoj daljnjoj široj primjeni.

Na ovogodišnjoj radionici Global Children's Designathon Zagreb ulogu mentora su realizirali dizajneri i arhitekti - produkt dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vdović, produkt dizajner Vedran Kasap, arhitektica Morana Pap te dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek. „Kao produkt dizajnerica i docentica na Studiju dizajna u Zagrebu, svojim doprinosom ovoj radionici smatram usmjeravanje djece na rješavanje problema mimo tehnologije, jer nas ona sama po sebi neće spasiti. Prilikom osmišljavanja rješenja za nestašicu i zagađenje vode, ukazivali smo djeci da se izdignu od pojma robota te da smisle kako da se taj problem smanji - u svim fazama kada je god moguće da se on pojavi. Rješenja su, dakle, načini kako da utječemo da se manje zagađuje voda, utječe na povećanje svijesti i promjenu ponašanja, a tek onda krene prema tehnološkim rješenjima koja mogu doprinijeti da se taj problem uspješnije riješi.“ – izjavila je Ivana Fabrio.

djeca-u-potrazi-za-inovacijama-koje-stede-pitku-vodu-sprijecavaju-njeno-zagadenje-nestasicu

Radionica Global Children's Designathon Zagreb 2017 održala se je u organizaciji Dizajn centar Zagreb, a u partnerskoj suradnji s MSU Muzejem suveremene umjetnosti Zagreb i potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Ministarstva kulture RH. „Sudjelovanjem Dizajn centra Zagreb u globalnom Designathonu osnovnoškolcima ukazujemo na praktičnu primjenu dizajnerskog razmišljanja te ih potičemo na interdisciplinarnost pri rješavanju aktualnih problema. Važno je u djeci potaknuti empatiju te usmjeriti njihovu prirodnu kreativnost i zajedništvo u svrhu dizajniranja održivije budućnosti. Te vještine temelj su prosperiteta zajednice.” - istaknula je Ira Payer, predsjednica Dizajn centra Zagreb, hrvatskog partnera u organizaciji Global Children's Designathon 2017.

djeca-u-potrazi-za-inovacijama-koje-stede-pitku-vodu-sprijecavaju-njeno-zagadenje-nestasicu

Tekst i foto: press, M. Gašparović