Djeca konačno na primjeren način svjedoče na suđenjima

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. Komplet publikacija koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci predstavili su danas pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić

U Hrvatskoj su u prošloj godini u sudskim postupcima sudjelovala 4504 djeteta kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece, vodeće domaće stručnjakinje Lana Petö Kujundžić i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander napisale su publikacije koje će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

"Poštivanje prava djece u sudskim postupcima, kao i aktivnosti koje se provode u ovom projektu, predstavljaju veliki korak u poboljšanju kaznenopravne zaštite djece žrtava i svjedoka" naglasila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.

Publikacije su dio programa suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kojoj je cilj pravosuđe čim više približiti djeci i njihovim potrebama. U sklopu programa suradnje 10 sudova opremljeno je tehnologijom za davanje iskaza djece, a više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) dobilo je znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje 2,285 milijuna kuna.

pravosudje prilagodjeno djeci
Lana Petö Kujundžić, sutkinja i Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

"U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume", poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više o negativnim iskustvima djece prilikom svjedočenja u sudnici, važnosti primjerenijeg pristupa djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja tijekom raznih pravosudnih postupaka te aktivnostima UNICEF-a s partnerima s ciljem približavanja pravosuđa djeci žrtvama i/ili svjedocima pogledajte u VIDEO PRILOGU.

Tekst: Unicef
Foto: Profimedia i Unicef

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Država ne uvažava potrebe posvojitelja i posvojene djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…