Djeca konačno na primjeren način svjedoče na suđenjima

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. Komplet publikacija koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci predstavili su danas pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić

U Hrvatskoj su u prošloj godini u sudskim postupcima sudjelovala 4504 djeteta kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece, vodeće domaće stručnjakinje Lana Petö Kujundžić i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander napisale su publikacije koje će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

"Poštivanje prava djece u sudskim postupcima, kao i aktivnosti koje se provode u ovom projektu, predstavljaju veliki korak u poboljšanju kaznenopravne zaštite djece žrtava i svjedoka" naglasila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.

Publikacije su dio programa suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kojoj je cilj pravosuđe čim više približiti djeci i njihovim potrebama. U sklopu programa suradnje 10 sudova opremljeno je tehnologijom za davanje iskaza djece, a više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) dobilo je znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje 2,285 milijuna kuna.

pravosudje prilagodjeno djeci
Lana Petö Kujundžić, sutkinja i Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

"U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume", poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više o negativnim iskustvima djece prilikom svjedočenja u sudnici, važnosti primjerenijeg pristupa djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja tijekom raznih pravosudnih postupaka te aktivnostima UNICEF-a s partnerima s ciljem približavanja pravosuđa djeci žrtvama i/ili svjedocima pogledajte u VIDEO PRILOGU.

Tekst: Unicef
Foto: Profimedia i Unicef

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Država ne uvažava potrebe posvojitelja i posvojene djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu