Cilj akcije "Potrčimo zajedno u dijabetesu" udruge Slatki Samoborci je informiranje javnosti, osobito roditelja djece, o ranim znakovima otkrivanja dijabetesa te mjerenje razine glukoze u krvi, osobito djeci. Nažalost, dijabetes je prisutan i na području Samobora i okolice živi više od 20 djece s dijabetesom, vrtićke i školske dobi. Trend rasta ove bolesti je, nažalost, u porastu i na tom području otkrije se otprilike jedno novooboljelo dijete svakih 6 mjeseci.

Kako su znakovi dijabetesa prikriveni, djeca se najčešće hospitaliziraju kada je bolest već u zamahu s izuzetno visokim razinama šećera od 20 mmol-a i više, što je za djecu jako opasno.

Želja pokretača akcije je preduhitriti takve situacije, skeniranjem što većeg broja djece i edukacijom roditelja o simptomima dijabetesa. Kako znamo da „bockanje“ djeci nije drago, za sve hrabriće koji izmjere šećer pripremili smo male nagrade. Iako, naši slatkiši dokazuju da se djeca itekako brzo naviku na život sa svakodnevnim višekratim mjerenjem šećera i apliciranjem inzulina (dijabetes koji se pojavljuje u dječjoj dobi, je dijabetes tip1, ovisan o inzulinu). Ovom akcijom želi se pružiti i podrška djeci "slatkišima" koja žive svakodnevno s dijabetesom.

Također ovom prilikom Udruga se zahvaljuje svim školama, učiteljicama, učiteljima i roditeljima koji su sudjelovanjem djece u programu podržali akciju te sjajnim medicinskim sestrama odjela patronaže, Doma zdravlja Samobor, koje će provoditi mjerenje razine glukoze u krvi.

Program akcije:

  • Dječji zabavni program djece škola iz Samobora i okolice
  • Nastup plesne skupine Balans
  • Aktivnosti i natjecanja za djecu
  • Bogata tombola
  • Face painting - oslikavanje lica
  • Zajedničko trčanje u dužini od 1 km (ponesite sportsku opremu)
  • Mjerenje šećera za sve prisutne i edukaciju o raznim znakovima otkrivanja dijabetesa - nagrade za hrabriće!

Gosti programa su Nenad Šimunko, sportaš s dijabetesom, triatlonac i trostruki Ironman, Međimurski slatkiši, a voditelj programa je Ljubomir Hlobik, radijski voditelj.

Tekst i foto: press