Okrugli stol o darovitoj djeci

Darovita djeca su u Hrvatskoj zanemareni potencijal koji može potaknuti razvoj društva

U organizaciji udruge Bioteka, u sklopu projekta PANDA, održan je okrugli stol pod nazivom „Darovita djeca: potencijal koji može preobraziti Hrvatsku u suvremenije društvo“. U raspravi posvećenoj obrazovanju darovite djece sudjelovali su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području odgoja i obrazovanja: pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mr. sc. Katarina Milković, prof., Ksenija Ranogajec Benaković, psihologinja iz udruge Vjetar u leđa i dječjeg vrtića Mali princ, Kristina Duvnjak, profesorica biologije i voditeljica Biotekinih programa edukacije te Sara Šćurić, magistrica primarnog obrazovanja i profesorica hrvatskog jezika

Raspravljalo se o metodama prepoznavanja darovitih učenika, kojih je u svijetu oko 3%, nastavnom sadržaju koji treba odgovarati njihovim potrebama, primjerima iz prakse te važnosti edukacije učitelja za rad s darovitom djecom, kako njihov razvoj ne bi ovisio o entuzijazmu pojedinaca.

"Škole su preopterećene administracijom, a trebale bi se fokusirati na kvalitetne edukatore. Potrebno je probuditi svijest u društvu o darovitoj djeci i učiteljima osigurati konkretnu, sustavnu i planiranu edukaciju kako bi znali kako pristupiti takvim učenicima. Budući da djeca najbolje uče kroz samostalne istraživačke procese, potrebna je široka suradnja stručnjaka iz različitih sektora kako bi djeca mogla kvalitetno učiti." – izjavila je Kristina Duvnjak.

Okrugli stol o darovitoj djeci

"Tijekom rasta i razvoja baš svakog djeteta silno je važna uloga i podrška obitelji te suradnja odgojitelja i učitelja, ali i stručnih suradnika, pedagoga, psihologa, defektologa, edukacijskih rehabilitatora, zdravstvenih voditelja, Agencije za odgoj i obrazovanje i organizacija civilnog društva. Osobno zagovaram povezanost vertikale - vrtić, osnovna i srednja škola.", izjavila je mr.sc. Katarina Milković, prof.

Upravo su vrtići prepoznati kao dobar primjer odgoja djece s ciljem poticanja kreativnosti te su se sudionice složile kako bi oni trebali biti primjer kako pružiti više pažnje takvom razvoju i u daljnjem obrazovanju djece. Također, naglašeno je kako civilne udruge mogu biti kvalitetan resurs za edukaciju.

"Darovita djeca su djeca s posebnim potrebama, koja imaju najmanje podrške u odgojno-obrazovnom sustavu te se nadamo da će se situacija uskoro promijeniti. Potreban nam je plan rada s takvom djecom u okviru države, kao i sustavna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika", slažu se psihologinja Ranogajec Benaković i učiteljica Šćurić.

####

Bioteka je udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, a kroz svoje projekte provodi aktivnosti kojima podiže razinu znanstvene, ekološke i tehnološke pismenosti djece i mladih, doprinoseći kvaliteti izvaninstitucionalnog obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt PANDA inovativni je projekt, koji u sinergiji civilnog, javnog i privatnog sektora provodi edukativne radionice s darovitim osnovnoškolcima te je osmišljen kao nadopuna školskom kurikulumu.

Tekst i foto: press

Tagovi:

Vezano uz temu

Dijete je kasno progovorilo? Možda ima Einsteinov sindrom!

Vrijeme u kojem živimo je ubrzano tako da…

Svako je dijete darovito, a na nama je da to prepoznamo!

Knjiga 'Svako je dijete darovito' , izdavačke kuće…

Tjedan otvorenih vrata u Kabinetu Korneo!

U Kabinetu Korneo pripremili su za roditelje Tjedan…

Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…