Stiže nam 12. izdanje manifestacije Dani Kulture na Pešči. Ovaj je bogati program nastao kao suradnja kvartovskih knjižnica S. S. Kranjčević i I. B. Mažuranić, škola i udruga koje participiraju u kulturnom razvoju na ovom gradskom području, stoga je ujedno i prikaz kulturnih mogućnosti gradske četvrti Peščenica-Žitnjak. Budući da je program u potpunosti besplatan, ova je manifestacija prilika da se stanovnike Peščenice još više uključi u kulturnu djelatnost i u razvoj društvenih i kulturnih praksi na razini kvarta.

Ovogodišnji se program sastoji od raznovrsnih edukativnih (dramskih, likovnih i glazbenih) radionica namijenjenih djeci i mladima, od zanimljivih besplatnih predstava za sve uzraste i od koncerata poznatih glazbenika. Naposljetku, ove godine s posebnim veseljem ističemo nastup poznatog jazz banda Nikole Marjanovića - Jazzoleptic i stand-up nastup renomiranog komičara Vlatka Štampara.

Program se otvara u ponedjeljak, 3. lipnja, koncertom polaznika glazbene škole Baloković, nakon kojeg slijedi predstava Teatra Ludus „8 žena”. Program se nastavlja u utorak, 4. lipnja, u 19 sati otvorenjem izložbe akademskog slikara Frane Radaka, a završava premijerom predstave „Mi bi da se ženimo” Teatra R, nastalom kao produkt suradnje s udrugom Kultura nova, Udrugom žena Romkinja Bolja Budućnost i Institutom za demokraciju iDemo.

Iako kreativan i  odličan program očekuje naše posjetitelje tijekom cijelog tjedna, istaknuli bi petak, 7. lipnja. Naime, s početkom u 18 sati održat će se  promocija pobjedničkih pjesničkih radova učenika srednjih škola PO(E)ZITIVA. U organizaciji Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu, ovaj natječaj već nekoliko godina zaredom okuplja najbolje pjesničke uratke na razini države, a ove su godine učenici pozvani da stihovima tematiziraju odnos ljubavi i smrti, prolaznosti i vječnosti u čast pisca E. A. Poea. U 20 sati prikazat će se predstava „Anka” u izvedbi Teatra Ludus i u režiji Christiana Jean-Michael Jalžečića. Navedena je predstava na ovogodišnjem Susretu kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) izabrana kao predstavnik zagrebačke amaterske scene na državnoj smotri u Vodicama na kojoj je dobila nagradu za inovativnost. Nakon predstave za dobru zabavu uz sjajnu glazbu pobrinut će se Jazzoleptic bend vrhunskog glazbenika Nikole Marijanovića.

Zadnji dan manifestacije, 8. lipnja, ujedno je i vrhunac cjelokupnog programa Dani kulture na Pešči. Naime, u 18 sati, u suradnji s Animafestom, bit će prikazan crtani film za djecu, nakon kojeg slijede likovne radionice u dvorištu Centra pod vodstvom Hane Lukas Midžić. U večernjim satima, nakon predstave „To je raj lutko moja” Teatra Gaudeamus, od 21.30 sati naše će posjetitelje zabavljati renomirani komičar Vlatko Štampar.

Ukratko, od 3.6. do 8.6. 2019., Centar Knap bit će prostor izražavanja mladih umjetnika i polaznika plesnih, glazbenih i dramskih radionica. Osim produkcija, gore navedenih događanja, program će također obilježiti još nekoliko predstava, koncert dječjeg zbora Kikići i Genijalaca, nastup KUD-a Resnik te predavanje ciklusa „Krafna na Knap: razgovori o prirodi i društvu“ nastalog u suradnji s Institutom za političku ekologiju.

dani-kulture-na-pesci-po-12-put

Tekst i foto: press