Danas je Dan ružičastih majica!

U Hrvatskoj se već četvrtu godinu, posljednje srijede u mjesecu, obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day). Tako na današnji dan školarci, učitelji, nastavnici, profesori, ali i mnogi drugi, nose upravo ružičaste majice, kako bi svi zajedno poručili ‘Stop nasilju!’.

Ideja o podršci borbe protiv vršnjačkog nasilja pojavila se 2007. u Kanadi, nakon što je dječak koji je u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. Ove godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kako se obilježio današnji dan u Opatiji i Lovranu

Društvo "Naša djeca" Opatija obilježava ga od samog početka - 2014. godine, a ove godine osmislili su akciju s ciljem ujedinjenja ustanova Grada Opatije i stvaranja zajedništva u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U ostvarenju tog cilja, uz Policijsku postaju Opatija, pridružili su se: Grad Opatija, Hrvatski muzej turizma, Obrtnička škola Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Javna vatrogasna postrojba Opatija, Dječji vrtić Opatija, OŠ "R.K. Jeretov" Opatija, i sportska dvorana "Marino Cvetković". U Lovranu uz Dječji vrtić, pridružili su se OŠ V. C. Emina Lovran, Dječji dom i Općina Lovran.

Svaka od ovih ustanova, na današnji dan, na svojim natpisima na ulazima u zgradu ima zalijepljenu kartonsku ružičastu majicu sa simboličnom porukom, a onu na ulazu u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Opatije zajedno su postavili zamjenik gradonačelnika gsp. Fernando Kirigin, predstavnici vatrogasne postrojbe, Policijske postaje Opatija i Društva "Naša djeca" Opatija.

Završno događanje dogodilo se ispred opatijskog DND-a gdje su se okupili mališani iz Dječjeg vrtića Volosko, s ravnateljicom Sabrinom Jelić, te u društvu predstavnika DND-a ukrasili prostore DND-a svojim porukama i ružičastim majicama.

"Želimo upozoriti da je čak svako treće dijete u Hrvatskoj izloženo vršnjačkom nasilju i da je nasilje prisutno u svim okruženjima. Obilježavanjem želimo postići da se u našoj zajednici razumiju i prihvaćaju različitosti koje nas okružuju i upozoriti na činjenicu da je vršnjačko nasilje veliki problem s kojim se djeca susreću i na njih ostavljaju dugoročne posljedice u razvoju." - poručili su iz opatijskog DND-a.

 

Službenu pjesmu Dana ružičastih majica izvodi mlada glazbenica Mia Dimšić - 'Život nije siv'

 

 

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22.…

Pokažite im da nisu sami! Darujte im osmijeh na srcu!

U nedjelju će se na HTV1 održati završna…

Poznati Slavonci pokazali veliko srce na dobrotvornoj gala reviji Sajma vjenčanja Osijek

Glazbenica Mia Dimšić, operna solistica osječkog HNK-a Ivana…

Christmas Story – Zvijezde za djecu

Storyjeva čarolija koja će razveseliti djecu i odrasle!

Pročitajte i:

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…