Danas je Dan ružičastih majica!

U Hrvatskoj se već četvrtu godinu, posljednje srijede u mjesecu, obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day). Tako na današnji dan školarci, učitelji, nastavnici, profesori, ali i mnogi drugi, nose upravo ružičaste majice, kako bi svi zajedno poručili ‘Stop nasilju!’.

Ideja o podršci borbe protiv vršnjačkog nasilja pojavila se 2007. u Kanadi, nakon što je dječak koji je u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. Ove godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kako se obilježio današnji dan u Opatiji i Lovranu

Društvo "Naša djeca" Opatija obilježava ga od samog početka - 2014. godine, a ove godine osmislili su akciju s ciljem ujedinjenja ustanova Grada Opatije i stvaranja zajedništva u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U ostvarenju tog cilja, uz Policijsku postaju Opatija, pridružili su se: Grad Opatija, Hrvatski muzej turizma, Obrtnička škola Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Javna vatrogasna postrojba Opatija, Dječji vrtić Opatija, OŠ "R.K. Jeretov" Opatija, i sportska dvorana "Marino Cvetković". U Lovranu uz Dječji vrtić, pridružili su se OŠ V. C. Emina Lovran, Dječji dom i Općina Lovran.

Svaka od ovih ustanova, na današnji dan, na svojim natpisima na ulazima u zgradu ima zalijepljenu kartonsku ružičastu majicu sa simboličnom porukom, a onu na ulazu u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Opatije zajedno su postavili zamjenik gradonačelnika gsp. Fernando Kirigin, predstavnici vatrogasne postrojbe, Policijske postaje Opatija i Društva "Naša djeca" Opatija.

Završno događanje dogodilo se ispred opatijskog DND-a gdje su se okupili mališani iz Dječjeg vrtića Volosko, s ravnateljicom Sabrinom Jelić, te u društvu predstavnika DND-a ukrasili prostore DND-a svojim porukama i ružičastim majicama.

"Želimo upozoriti da je čak svako treće dijete u Hrvatskoj izloženo vršnjačkom nasilju i da je nasilje prisutno u svim okruženjima. Obilježavanjem želimo postići da se u našoj zajednici razumiju i prihvaćaju različitosti koje nas okružuju i upozoriti na činjenicu da je vršnjačko nasilje veliki problem s kojim se djeca susreću i na njih ostavljaju dugoročne posljedice u razvoju." - poručili su iz opatijskog DND-a.

 

Službenu pjesmu Dana ružičastih majica izvodi mlada glazbenica Mia Dimšić - 'Život nije siv'

 

 

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

kako izgradito povjerenje između roditelja i djeteta te ga potaknuti da se povjerava

Ova 22 znaka otkrivaju je li vaše dijete žrtva nasilja!

Oči roditelja moraju uvijek biti širom otvorene kad…

nasilje među mladima

Zašto su djeca nasilna?

Nedavni slučaj nasilja u Kaštelima, gdje su petorica…

Pročitajte i:

onlie skola

Nakon praznika kreće online nastava u Zagrebu još tri županije!

Od ponedjeljaka, 12. travnja, donesena je odluka o online nastavi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i…

bolnica

Pred bolnicom u Klaićevoj ostavljali lampione i plišane igračke za preminulu djevojčicu!

Od sinoć ispred Klaićeve bolnice dolazili su mnogi i donosili lampione, a djeca su ostavljala…

klaićeva

Preminula djevojčica, žrtva obiteljskog nasilja iz Nove Gradiške

Danas, na Uskrs, zbog komplikacija, preminula je dvoipolgodišnja djevojčica, žrtva zlostavljanja iz Nove Gradiške. Nakon…

tata i sin u parku

Ne zaboravite na Dan očeva: Očistite park s djecom i budite im primjer!

Ako želite provesti zajedničko vrijeme s djetetom, a ne znate kamo - na Dan očeva…