Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti riječnih putova za riblje vrste čiji opstanak ovisi o slobodnoj migraciji, Svjetski se dan migratornih riba prvi put organizira i u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Edukativni program traje od 11 do 18 sati.

Ljubitelji prirode sa sve većom pažnjom proučavaju čudesan svijet riba selica. Te ribe iz različitih razloga, od hranjenja do parenja, prelaze tisuće kilometara. Ljudi svojim djelovanjem mijenjaju riječne tokove, blokiraju ih raznim branama te preusmjeravaju u drugim pravcima. Sve to ribama jako otežava ili potpuno onemogućuje migraciju i time ugrožava njihov opstanak.

cudesan-svijet-riba-selica-zastita-hrvatskih-kornjaca

Zbog toga je Hrvatski institut za biološku raznolikost (HIB) pokrenuo igru Velika migracija koja poziva sve ljubitelje prirode da fotografijom ili kamerom zabilježe svoja kretanja prirodom. Detalji akcije mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hibr.hr.

Izložba radova u subotu će se moći razgledati u Zoološkom vrtu. Mali znanstvenici moći će se zabaviti u laboratoriju „Slatko ili slano“, a kreativci na radionici kolaž papirom „Šareni akvarij“. Čime se i kako hrane ribe, posjetitelji će moći vidjeti kod akvarija električne jegulje, morskog purana i ribe strijelca.

cudesan-svijet-riba-selica-zastita-hrvatskih-kornjaca

Dan kasnije, u nedjelju, u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava Svjetski dan kornjača. Edukativni program traje od 11 do 18 sati. Stručnjaci s internetske stranice www.kornjace.com upozorit će na ugroženost čančara, kornjača kojima se i danas nezakonito trguje.

U četrdesetak godina, najviše u pedesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, s područja bivše Jugoslavije izvezeno je 2 milijuna jedinki dviju vrsta kornjača, a najviše čančara. Te su se kornjače prodavale kao kućni ljubimci.

cudesan-svijet-riba-selica-zastita-hrvatskih-kornjaca

Od 2008. do 2012. godine u Hrvatskoj su carina i inspekcija zaštite prirode zaplijenile 540 kornjača. Osim ilegalne trgovine za kućne ljubimce, čančare ugrožavaju i poljoprivredni strojevi te požari. U požarima strada čak 50 % njihove populacije.

cudesan-svijet-riba-selica-zastita-hrvatskih-kornjaca

Za najmlađe posjetitelje Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla pripremilo je radionicu quillinga, vještine korištenja papira u dekorativne svrhe.