Cest is d best po 21. put na zagrebačkim trgovima i ulicama

Na 21. Cest is d Best u Zagreb će doći ulični zabavljači, glazbeni i likovni umjetnici iz 20-tak zemalja svijeta. Ulični zabavljači izvodit će akrobatske, žonglerske i cirkuske točke te će tijekom pet festivalskih dana održati ukupno oko 150 atraktivnih nastupa na festivalskim lokacijama: Cvjetni trg, Bogovićeva ulica, Zrinjevac, Trg bana J. Jelačića, EU trg, Tkalčićeva ulica i Strossmayerovo šetalište. Cest is d Best po prvi puta sa svojim programom dolazi na prostor EU trga gdje će također biti predstavljena i nova ponuda – d Best Street Food.

Festival će uz 150 nastupa performera osigurati 13 koncerata, 10-tak likovnih instalacija, 20-tak likovnih radionica, 10-tak kazališnih predstava za djecu i puno zanimljivih akcija: PluTrka - utrka pasa i vlasnika, Utrka smetlara u trokolicama, Usporka - najsporija vožnja biciklom, alpinističko-umjetničku akciju na pročelju zgrade na Cvjetnom trgu "Djeca cvijeća sa zgrada i drveća", Lutajući kist - štafelajem po gradu, Lutajući klavir, Plesne večeri na Zrinjevcu, Plesna ZGroznica….

"Iako Cest is d Best nije klasični glazbeni festival, on i ove godine nudi veći broj koncertnih poslastica i uličnih svirki diljem centra grada. Ove je godine tema festivala Hippy pokret i zato će naše pozornice zračiti šarenilom i sjajnim nastupima domaćih zvijezda. Na Cvjetnom trgu, nakon 20 godina, ponovno će nastupiti legendarni Jimmy Stanić i Barbara. Na istoj pozornici energičan i veseo nastup održat će i sjajan bend Stampedo te ćemo imati i Hippy Night u sklopu koje će posjetitelji doživjeti vibracije Woodstocka zahvaljujući pjesmama iz kultnog mjuzikla "Hair" (Kosa).

Hippy Night večer okupit će vrhunske glazbenike koji će pratiti Zdenku Kovačićek (Janis Joplin), Ervina Baučića (Joe Cocker), Vedrana Božića (Jimi Hendrix) i Branka Bogunovića – Pifa. Na EU trgu publiku će rasplesati i raspjevati; Ljetno kino, DemeNtronomes, Casandra At The Well (cover bend The Doorsa), ŠO! Mazgoon i Bandakadbra iz Italije" - doznajemo od Zlatka Petrovića - Paje, suosnivača festivala.

"Program festivala opet smo kreirali za sve naše sugrađane. Vjerujem da smo uspjeli okupiti ponajbolje performere, vrhunske glazbenike i likovne umjetnike. Vjerujem da će naši sugrađani i gosti grada uživati punih pet dana na svim festivalskim lokacijama. Na Strossu ćemo imati sjajne večernje koncerte Cubisma, Kallidada iz Australije, Bandakadabre iz Italije, Bossa Bande (hrvatsko-brazilskog benda) i zagrebačkog dua La papa. Zrinjevac je preko dana rezerviran za najmlađe, ali i odrasle koji će tu pronaći performere i zanimljive radionice: izrada unikatnih majica, predmeta od gipsa, plesa na svili, žongliranja, a kada se spusti noć svake večeri se održavaju plesnjaci i nastupi DJ-a. Gastro ponuda bi trebala zadovoljiti sladukusce, ali i one koji traže primjerice vrhunske burgere. Nastojali smo zaokružiti priču na način da posjetitelji punih pet dana ne moraju kuhati niti brinuti što i gdje ići doživjeti s obitelji ili prijateljima. 21. Cest is d Best u pet dana sasvim sigurno donosi pregršt odlične zabave za sve uzraste i ukuse. Organizacija festivala zahvaljuje Gradu Zagrebu, TZ grada Zagreba, Zagrebačkoj pivovari, Talijanskom institutu za kulturu, Konfucijevom institutu, Helen Doron školi engleskog jezika i drugim partnerima na hvale-vrijednoj potpori u stvaranju ovako bogatog programa" - izjava je Zlatana Jaganjca, direktora festivala.

"Ove godine raspisali smo pet javnih natječaja u likovom programu – za likovno-urbanu instalaciju, Festival umjetničkih zastavica, Cestklupaonicu, Najfotografiju i Pastelizaciju pločnika. U svim natječajima očekujemo sudjelovanje oko 180 umjetnika. Novost je da je ove godine i likovni program vezan za jednu temu – za obilježavanje 50 godina hippy-pokreta. "Vodite ljubav, a ne rat" bio je slogan tog pokreta - što je poticaj i u cijelom likovnom programu" - izjava je Dijane Nazor, voditeljice likovnog programa.

Program za najmlađe

Zrinjevac je i ove godine zamišljen kao cjelodnevna obiteljska priča u kojoj se najglasnije čuje dječji smijeh. Tijekom dana prostor parka ispunjen je programom za najmlađe cestoljupce. Sačinjen je od likovnih radionica, igraonica, klaunova, pričaonica, predstava, zborova i društvenih igara. Navečer, kada "zaspu anđeli", roditelji mogu slobodno na ples. Ove godine spremamo čak 5 plesnih večeri: Tango, Salsa, Swing, klasični plesnjak i DJ Bradinho sa audio/vizualnim Hippy Night programom u nedjelju navečer. Učitelji plesa + raspoloženi plesači + plesne grupe = super zabava. After party svih plesnjaka održavaju se u klubu Buena Vista, Savska 120. Ali, ni to nije sve: na Zrinjevcu ćete moći u subotnje jutro pastelizirati pločnike, gledati se u oči s platanima i posjetiti Rezervat za rijetke i opasne životinje koji svojom brojnošću već pomalo konkurira maksimirskom ZOO vrtu. Naravno rezervat će i ove godine naseliti nova vrsta životinja pa dođite vidjeti koja. Svaki ćete dan na Zrinjevcu moći crtati, plesati i pjevati s drugim veselim posjetiteljima Cest is d' Besta od 10 do 23 sata. Ove godine opet organiziramo utrku vlasnika i pasa koju smo u spomen na zagrebačkog psa Pluta (ima reljefnu bistu u Bogovićevoj ulici) nazvali PluTrka.

21. Međunarodni ulični festival Cest is d Best glasno će biti otvoren karnevalom koji je uspješno pokrenut prošle godine, a svi zainteresirani mogu u šarenoj i glasnoj povorci sudjelovati 31. svibnja s početkom u 18:30 sati od Cvjetnog trga preko Bogovićeve do Zrinjevca i zatim će se povorka pojaviti na EU trgu. U ovom trenutku sudjelovanje je najavilo više stotina sudionika i građana pa organizatori očekuju masovnu i veselu povorku.

U srijedu, 31. svibnja u 19:45 sati održat će se i atraktivan 15 minutni nastup dvoje plesača na svili iznad travnjaka na Zrinjevcu. www.cestisdbest.com

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Božić u ŠPUD-u: podržimo mlade kreativce na najjače!

Ovu subotu, 14. prosinca 2019. od 11 do…

Najšarmantniji advent u gradu donosi pregršt dobre zabave i vrhunski gastro festival

Iščekivanju je konačno kraj! Zagreb je službeno ušao…

Vikend u Trešnji za najmlađe

Dvije predstave i dva puta po dvije besplatne…

19. međunarodni festival vatrometa

Od petka do nedjelje, ptice i ostale životinje…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…