Prema definiciji Društva za istraživanje skolioza (Scoliosis Research Society – SRS) adolescentna idiopatska skolioza strukturalna je postranična (lateralna) iskrivljenost kralježnice, koja se može pojaviti u inače zdrave osobe u dobi od 10 godina pa do koštane zrelosti, a iznosi više od 10 stupnjeva po Cobbu mjereno na rendgenskoj slici učinjenoj u stojećem stavu. Pojednostavljeno, radi se o iskrivljenosti kralježnice u inače zdravih adolescenata, a čiji je uzrok nepoznat.

Budući da se pojava ove iskrivljenosti manifestira u do 5 posto populacije, a kako bi krajnje ozbiljno pristupili problemu u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat i Dječja bolnica Kantrida udružile su snage.

U tom vidu Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat skupa sa Dječjom bolnicom Kantrida otvara na jesen Dječju ambulantu u sklopu koje će raditi i Ambulanta za skolioze.

Ideja je da se u rovinjskoj Bolnici Martin Horvat u suradnji s Dječjom bolnicom Kantrida Kliničkog bolničkog centra Rijeka otvori Ambulanta za skolioze koja će imati sve pretpostavke da se sveobuhvatno pristupi rješavanju tog problema.

Dvije bolnice će tako objediniti snage te će nova rovinjska Ambulanta za skolioze imati multidisciplinarni tim, u kojem će biti dječji fizijatar, dječji ortoped, fizioterapeut i ortotičar kako bi se malim pacijentima omogućio širi spektar usluga na jednom mjestu.

- U ovom trenutku ni jedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj nema sve potrebne preduvjete i kadrove, no kad spojimo snage, imat ćemo sve potrebne stručne kadrove za liječenje idiopatskih skolioza. Ovo je savršen primjer suradnje u vidu boljeg pristupanja rješavanju javnozdravstvenog problema – kaže ravnatelj Bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade.

bolnica-rovinj-uskoro-otvara-djecju-ambulantu-za-lijecenje-skolioze
, Image: 323211984, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Liječenjem skolioze u mladosti, izbjegavaju se potencijalne operacije

Ambulanta za skolioze, za koju je prostor već predviđen i u fazi temeljitog uređenja, bit će prvenstveno namijenjena djeci i adolescentima, a pružat će zdravstvene usluge od pregleda, dijagnostike do cjelokupnog liječenja.

- Usmjereni smo više na djecu i mlade jer cilj nam je što više uspješno izliječiti skolioze kod mladih kako bi im pomogli izbjeći operacije u kasnijoj životnoj dobi - ističe doc. dr. sc. Marinko Rade.

Primjer odlične suradnje dviju bolnica je i zajednička organizacija Međunarodne edukacije za liječnike i fizioterapeute koji tijekom intenzivnog desetodnevnog programa usvajaju specifična znanja i vještine renomirane Schroth metode.

Radi se o metodi koju je osmislila i razvila Katharina Schroth 1921. u Njemačkoj, a koja se kao licencirana metoda i danas primjenjuje u njezinoj i nizu europskih klinika jer u svijetu slovi kao najefikasnija metoda za liječenje deformiteta kralježnice.

Pod vodstvom instruktorice dr. Nine Jelačić, školovane u Barceloni, obuku po Schrothovoj metodi 3D terapije skolioze pohađa dvadesetak liječnika i fizioterapeuta ovih dviju ustanova. Međunarodnu edukaciju iz čuvene metode zajednički financiraju Dječja bolnica Kantrida i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat u kojoj se trenutno obuka održava te će se uskoro i primjenjivati.

bolnica-rovinj-uskoro-otvara-djecju-ambulantu-za-lijecenje-skolioze

Tekst i foto: press