Inicijativi Adopte da se djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine omogući promjena osobnog identifikacijskog broja, potporu je pružila bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Tijekom njezina mandata uočena je nejednakost između djece posvojene po novom Obiteljskom zakonu i prije njega, pa je započeto stvaranje zakonodavnog okvira za uklanjanje te nejednakosti. „Nejednakost se jednostavno može dokinuti dopunom Zakona o osobnom identifikacijskom broju ili Obiteljskim zakonom, ali to treba napraviti hitno. U praksi, kao pravobraniteljica za djecu, sam se susretala s poteškoćama koje imaju (posvojena) djeca i njihovi roditelji u zaštiti privatnosti i osobnih podataka. Krajnje je vrijeme da tu djecu zaštitimo i osiguramo im sigurniju budućnost“, kazala je Ivana Milas Klarić, docentica na Katedri obiteljskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u u srijedu je u Saboru iznijela Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, a ruku za zakon dići će zastupnici različitih političkih opcija.

„Mjesecima pozivamo saborske zastupnike da oko Prijedloga zakona o dopuni Zakona o OIB-u postignu suglasje jer nije riječ o političkom pitanju, nego isključivo o zaštiti djece. Želimo vjerovati kako će im pri glasovanju koje će biti najvjerojatnije u petak, imperativ biti dobrobit djece, a ne stranačke instrukcije“, kazala je Dorja Mučnjak, zamjenica

predsjednice Adopte.

Adopta se nada da će zastupnici ovaj put glasovati po savjesti jer su inicijativi potrebni i glasovi zastupnika koji podupiru vladajuće. Naime, Vlada i Pravobraniteljica za djecu smatraju da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u ne treba prihvatiti.

Tekst: Adopta

Foto: Profimedia