Selo Strašnik u Banovini, kojih 10-ak kilometara od Petrinje, mjesto u kojem je bio epicentar potresa koji je zatresao Banovinu i razorio mnoge domove tamošnjih stanovnika... Prolazimo autom po blatnjavoj cesti, pokušavamo si predočiti kakav strah i užas su proživjeli stanovnici toga maloga sela 29. 12. 2020. u 12.19 minuta. Čak niti kada vam pričaju o strašnim trenucima koje su proživjeli, dok se sa strahom u očima prisjećaju bježanja iz svojih kuća, tutnjave pod nogama i podrhtavanja tla, ne možete zamisliti da se tako nešto doista može i dogoditi.

Prizori na koje nailazimo prilično su dirljivi, porušene obiteljske kuće, ljudi, što domaći, što volonteri, po vani, uglavnom, i 10. dan nakon potresa još ukljanjaju ostatke ruševina. Mnogima će dom u dogledno vrijeme biti mali, skučeni kontejneri i unutra će im biti stisnut svakodnevni život i kretanje.

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr)

U Strašnik smo došli jer smo na FB-u pronašli objavu o jednoj četveročlanoj obitelji kojoj je kuća u potresu stradala gotovo do temelja i koja je jedva sačuvala goli život. Kako obitelj nije željela izaći u javnost, ipak smo odlučili podijeliti priču o lijepoj gesti njihovih prijatelja koji su se dogovorili da im u najkraćem roku izgrade dom, ali koji žele ostati anonimni.

građenje temelja
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

„Ne želimo da itko zna tko stoji iza ove pomoći. Mi smo jednostavno prijatelji, skupili smo se, i odlučili ovoj obitelji sagraditi novi dom! Ako navratite sljedeći tjedan, ovdje ćete samo moći vidjeti plavo-žuti transparent 'Plavi i žuti, prijatelji nogometa' i ljude koji daju sve od sebe kako bi ova obitelj što prije imala krov nad glavom“, bio je njihov skroman odgovor.

Strašnik
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

Desno od kontejnera u koji je obitelj smještena, već je počelo iskopavanje temelja za njihovu buduću kuću. Okolo su bageri, traktor, građevni materijal i vrijedne ruke koje se ne boje zime. Udružili su se u financijama, radnoj snazi i znanju te se bacili na posao.

strasnik
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

"Ovaj čovjek, kojeg vidite, on je inženjer, došao je ovdje i odlučio pomoći svojim znanjem", rekao je jedan od ljudi koji sudjeluju u ovoj predivnoj akciji. "Ima nas iz različitih privatnih firmi, mi smo u mogućnosti dati i odlučili smo dati!"

Ovo je samo jedna od dirljivih priča o zajedništvu, o suosjećanju, o ljudskosti... Morali smo je podijeliti s vama jer je inspirativna, jer govori o tome da, bez obzira na sve loše što se dogodilo u protekloj godini, postoji ono ljudsko i humano. Kada u najtežim situacijama odlučimo pomoći nekome, ugradili smo još jedan kamenčić vjere, dobre volje i nade da ipak postoji neko bolje sutra.

Tekst: S. M.

Foto: Dražen Kokorić