najmlađa žrtva koronavirusa u svijetu

Beba stara šest tjedana preminula od koronavirusa

Tri slučaja djece koja su nedavno umrla od koronavirusa nisu promijenila stav epidemiologa da najmlađi nisu najugroženija skupina, no to je novi i ozbiljan poziv na oprez

U srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest tjedana, za koju se vjeruje da je trenutačno najmlađa žrtva pandemije u svijetu. Riječ je o bebi iz Connecticuta, koja je prošlog tjedna u bolnicu stigla u kritičnom stanju. Testiranje je pokazalo da je bila pozitivna na koronavirus. Žrtve koronavirusa u najvećoj su mjeri osobe starije životne dobi, no trenutačni epidemiološki podaci za Hrvatsku pokazuju kako je prosječna dob oboljelih 48,27 godina te da je zaražena i 41 osoba mlađa od 20 godina. Kako je pojasnila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. sc. Alemka Markotić, sva oboljela djeca u Hrvatskoj imala su blage simptome bolesti.

No smrt djeteta u Americi, kao i još dva nedavna smrtna slučaja, 13-godišnjakinje u Francuskoj i 12-godišnjakinje u Belgiji, pokazuju kako bolest ne bira, tj. da može pogoditi i djecu, čak i one s naizgled jakim imunosnim sustavom. To, upozoravaju stručnjaci, moramo shvatiti kao ozbiljan poziv na oprez. Zbog toga je i ministar zdravlja Vili Beroš, govoreći o mladima u tri dalmatinske županije, koji se ne drže mjera i okupljaju se na privatnim zabavama, izrazio svoje razočarenje neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

“Još uvijek balansiramo s kaznama, no ne čudi me situacija na jugu zemlje, jer – nažalost – mnogi mladi, zato što ne vide i ne osjećaju neprijatelja, zaboravljaju da je virus tu među nama“, komentirao je slučaj s juga Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, napominjući kako policijski djelatnici svakodnevno imaju problema s brojnim prekršiteljima mjera, prije svega s onima koji krše samoizolaciju. Do sada je, rekao je ministar Božinović, bilo 3665 dojava o građanima koji krše samoizolaciju. Utvrđena su 1024 protupravna ponašanja i svi će oni platiti kaznu Sanitarnoj inspekciji.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

djeca i koronavirus

Objavljeni rezultati nove studije o koronavirusu kod djece

Djeca koja se istovremeno suočavaju s koronavirusom i…

Iz prve ruke saznala kako svoje djevojčice, ali i svu djecu, zaštititi od koronavirusa

Bivša televizijska voditeljica Nevena Rendeli, majka djevojčica Mare,…

Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…