koronavirus

Alemka Markotić: “Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!”

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne kronične bolesti. Što nam to govori?

U Zagrebu je od posljedica koronavirusa umro muškarac u radim 40-ima, koji nije bolovao od nikakve kronične bolesti i koji je do dolaska u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” sa simptomima bolesti Covid-19 bio potpuno zdrav. Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da je od posljedica koronavirusa preminula relativno mlada i zdrava osoba, što dokazuje kako nitko nije imun na ovaj virus te da upute Kriznog stožera treba shvatiti ozbiljno, rečeno je na press konferenciji u utorak, 7. travnja. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se brojka u Hrvatskoj popela na 1282. Nakon ponedjeljka, kada smo imali tek 40 novooboljelih, ovo je ponovno povećanje, no naša krivulja još je uvijek linearna, na čemu je Krizni stožer zahvalio građanima, ali i cjelokupnom medicinskom osoblju, posebice medicinskim sestrama, tehničarima i babicama, koji su prvi na udaru koronavirusa i kojima je i posvećen današnji Svjetski dan zdravlja.

“Pacijent je primljen u našu Kliniku prije 10 dana s teškim oblikom Covid-19 bolesti, tj. s poremećajem plućnog rada. Liječnici su poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da spase pacijenta, koji prije zaraze koronavirusom nije imao značajnijih kroničnih problema. Uvijek postoji određen postotak slučajeva kod kojih je moguć ovakav ishod, iako – generalno govoreći – osoba njegove životne dobi ne spada u rizičnu skupinu. To samo dokazuje da nitko nije imun na ovu bolest”, rekla je prof. dr. sc. Alemka Markotić napominjući kako se trenutačno u njezinoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” liječe još četiri osobe mlađe životne dobi.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Koronavirus se pojavio u jednoj osnovnoj školi

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u…

proljetne alergije

Otkriven još jedan simptom proljetnih alergija. Ako ovo osjećate, ne umišljate!

Proljeće je zbog povećane koncentracije peluda u zraku…

Pročitajte i:

online škola u hrvatskoj

Ako i iduća školska godina bude online, ovo će nas barem malo utješiti

Mnogi roditelji, ali u sami učenici, groze se mogućnosti da bi se zbog eventualnog povratka…

Zagrebački Zoološki vrt priprema super event povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba u petak će od 12 do 15 sati na Zebrinu…

Traži se donor za 8-godišnju Luciju koja boluje od leukemije! 'U 12.20 sati srušio nam se svijet...'

Nitko iz obitelji, ali ni iz Hrvatskog registra, nije kompatibilan s 8-godišnjom Lucijom kao donor…

Profesor Baltazar traži trajni dom! Tko želi 'udomiti' ovu instalaciju?

Umjetnik Behzad Khosravi Noori svoju je umjetničku instalaciju Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu odlučio…