Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima okupila je mlade Krijesnice koji su u djetinjstvu izliječeni od maligne bolesti. Mladi Krijesnice razvijaju svoje projekte i aktivnosti koje su usmjerene problematici temeljem njihova vlastita iskustva u liječenju od raka.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u RH prosječno godišnje od neke vrste tumora oboli oko 180 djece i mladih. Statistike pokazuju da se danas od desetero oboljele djece izliječi više od sedmoro.

15. veljače obilježava se Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. Mladi Krijesnice će taj dan obilježiti ranije, 14. 2., posjetom djece i mladih koji su na liječenju u KBC-u Rebro i Klinici za dječje bolesti Zagreb te povorkom u pratnji volontera i Zlih bubnjara na glavnom zagrebačkom trgu.

Cilj je osvještavanje javnosti o izlječivosti maligne bolesti te pružanje podrške djeci i mladima koji se trenutno liječe. Mladi se bore protiv glavnih predrasuda koje se nameću, a to su da je maligna bolest zarazna, neizlječiva te da su postupci roditelja uzrokovali malignu bolest kod svog dijeteta.

Ovim putem pozivamo sve koji žele poslati poruke nade i podrške djeci i mladima koji se liječe da se pridruže povorci koja kreće sa Trga Petra Preradovića u 10.30 h.

Tekst: Udruga Krijesnica

Foto: Profimedia