Ususret predbožićnom koncertu Zaklade Ana Rukavina

Od 1. prosinca započeo je s radom humanitarni telefon 060 9000 pozivom na kojega svi građani dobre volje mogu donirati 6,15 kuna te tako doprinijeti tipizaciji do sada uzetih uzoraka krvi za upis u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži. Humanitarna akcija kulminirat će 21. prosinca, kada će se održati veliki koncert na Trgu bana Josipa Jelačića.

Ovaj koncert već je peti koncert kojeg organizira Zaklada Ana Rukavina u sjećanje na Anu te kao zahvalu svima onima koji su se tijekom godine uključili u naše akcije. Peti koncert bit će posebna uvertira u petogodišnjicu postojanja Zaklade, koja će se obilježiti sljedeće godine“, naglašava upraviteljica Zaklade, gđa Marija Rukavina.


Nakon pet godina rezultati koje je Zaklada koja nosi njezino ime postigla istinski su impresivni i služe kao svjetski primjer. U studenom 2006. godine kada nas je Ana napustila u hrvatskom Registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži bilo je upisano svega 150 potencijalnih donora. Tijekom pet godina održane su brojne akcije diljem Hrvatske, putovalo se po žegi i po snijegu kako bi se organizirale akcije darivanja krvi za upis u Registar, gdje se danas nalazi više od 33 000 potencijalnih donora. Od 33 000 prikupljenih uzoraka, više od 18 000 je tipizirano.


Još jedna velika stvar koja je pokrenuta zahvaljujući Ani je Banka krvi iz pupkovine. „Pupkovina u kojoj se nalazi krv bogata matičnim stanicama do ožujka 2007. godine se nakon poroda – bacala. Bogatstvo koje se krije u matičnim stanicama do tada je predstavljalo biološki otpad. Zahvaljujući aktivnostima Zaklade osnovana je prva hrvatska Banka krvi iz pupkovine, smještena u sklopu Kliničke bolnice Zagreb. Javna i privatna Banka nalaze se na jednom mjestu, a uskoro se nadamo da će i javna Banka moći postojati zahvaljujući privatnoj.“ Ističe gđa Marija Rukavina.


Zaklada svake godine organizira predbožićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Ove će godine 21. prosinca uveseliti Zagrepčane i njihove goste, a koncert će ostali moći pogledati u direktnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji. Pozivima na humanitarni broj telefona 060 9000, kojeg je omogućio T-Hrvatski telekom, građani mogu donirati 6,13 kuna te tako pomoći da se misija Zaklade Ana Rukavina i dalje nastavi. Jer,zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu – zdravlje…
Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…