Zagreb, grad domaćin gradova prijatelja djece 2012.

Na konferenciji Europske mreže Gradova prijatelja djece koja je održana 27-29. listopada u Firenci pod nazivom "Child in the City 2010" (Dijete u gradu 2010.), potvrđeno je kako je Grad Zagreb izabran za domaćina sljedeće konferencije.

Konferenciju „Child in the City” zajednički organiziraju Fondacija „Child in the City” i Europska mreža Gradova prijatelja djece s ciljem poticanja gradova da postanu „prijatelji djece”, drugim riječima, da uključe najbolji interes djeteta u cjelokupno upravljanje i politiku kako bi Konvencija o pravima djece oživjela u praksi, posebice u gradovima gdje živi sve više djece.

U radu Konferencije u ime Grada Zagreba, sudjelovala je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je izrazila zadovoljstvo što će, nakon Bruggesa, Londona, Stuttgarta, Rotterdama i Firence upravo Zagreb biti domaćin toj prestižnoj konferenciji. U sklopu prezentacije zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika Jelene Pavičić-Vukičević prikazan je kratak film koji oslikava zašto Zagreb nosi titulu prijatelja djece i zašto je fundacija European Network Child Friendly Cities odabrala upravo Zagreb kao grad održavanja 6. Konferencije gradova prijatelja djece. 

»Danas, u 21. stoljeću, djeca, silom prilika, sve više rastu u institucionalnom i vaninstitucionalnom, a sve manje u obiteljskom okruženju. Te okolnosti vjerojatno ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti percepciju javnosti da se radi o isključivo negativnom i lošem kontekstu odrastanja«, rekla je Pavičić-Vukičević, spomenuvši brojne zagrebačke programe i akcije posvećene djeci i mladima, od preventivnih do edukativnih i ekoloških.
Trenutno, 24 grada i općine u Hrvatskoj nose počasni naziv Grad/Općina prijatelj djece.

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…