U petak 7. lipnja, od 10 do 13 sati na Korzu, Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Trgu 111. brigade Hrvatske vojske bit će održan 8. festival bibliobusa, jedinstvena manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći…

Svi zainteresirani bibliobuse će moći upoznati na najrazličitije načine - na dva spomenuta riječka trga bit će parkirani, izloženi i otvorenih vrata bibliobusi iz Zadra Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca, Zadra, Zagreba, a da sve dobije i snažan međunarodni „začin“ pobrinut će se gosti iz Kopra, Pečuha, Postojne, Banja Luke, Kruševca i Milana.

Na Korzu će pak biti postavljena bogata izložba o pokretnim knjižnicama koja će dodatno predstaviti bibliobuse, njihovu povijest, čar, romantiku i današnju veliku potrebu u različitim zajednicama.

Da sve ne bude obilježeno samo razgledavanjem, pobrinuli smo se i za animacijske aktivnosti, pa nas negdje između bibliobusa čekaju i performerica na štulama s gitarom Sedina Cerovac, pripovjedačica, ilustratorica i književnica Margareta Peršić, mađioničar Andrej Škedel, šah na otvorenom u organizaciji Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije kluba Rijeka, društvene igre na otvorenom koje priprema Udruga „Kulturni front“ iz Opatije, posebno fotografiranje s bibliobusima…

8-festival-bibliobusa-pravih-riznica-knjizevnosti-na-kotacima

Uz Festival bibliobusa za stručnu knjižničarsku javnost održat će se i 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, 7. i 8. lipnja u Gradskoj vijećnici.

Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje vrijedne obljetnice - 50. rođendana riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u cijeloj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji! Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva- Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020, Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.

Evo kako je bibliobus komentirala jedna gospođa na Facebooku: "U naselju u kojem sam živjela u vrijeme ranog djetinjstva nije bilo knjižnice. Ali, svaka dva tjedna dolazio je na jednu veliku livadu plavi autobus s knjigama. Njegov dolazak je bio moja ogromna radost. Knjižničarke koje su radile u bibliobusu Knjižnica grada Zagreba bile su iznimno susretljive i drage osobe koje su imale ogroman utjecaj na moje obrazovanje, čitalačke sposobnosti i doživljaj knjige. Od tada pa nadalje, biliobus i atmosfera u njemu i te drage osobe koje su vrlo predano obavljale svoju misiju širenja znanja i pismenosti, mnogo su mi značili. Poslije se izgradila knjižnica, ali i dan danas se radujem susretu s bibliobusom, slučajno, kad se mimoiđemo negdje na cesti. Bibliobus je posebna priča za mnogu djecu. Drago mi je da sam uočila ovu objavu o Festivalu bibliobusa u Rijeci. Pozdravljam sve knjižničare, a posebno knjižničare koji rade u bibliobusima, želi vam od srca radosan susret s isticanjem da obavljate jedan sjajan posao i donosite radost knjige i čitanja u svijet mnoge djece i odraslih i na taj način ih oplemenjujete kao ljude. Bibliobusi su zakon!"

Tekst i foto:FB Event

Izvor: https://gkr.hr/