Zeleni blagdani

Iako je prosinac mjesec veselja i zabava, on je također i mjesec stvaranja pretjerane količine otpada. Evo nekoliko savjeta kako da prosinac bude i najekološkiji mjesec u godini.

Zabave

  • Ako organizirate tulum, upotrijebite prave tanjure, prave čaše, pravi jedaći pribor umjesto potrošnih tanjura, čaša i sličnog od plastike ili papira. Ako se bojite kasnijeg čišćenja, uposlite par prijatelja da vam pomognu.
  • Neka ovi blagdani budu u znaku recikliranja: poklone umotajte u stari papir ili iskoristite nakupljene časopise. Izradite ukrase i dekoracije od starog i potrošenog materijala. Ili – budite u Božićnom duhu do kraja – pa organizirajte prikupljanje stare odjeće za svoj lokalni Crveni križ.
  • Uštedite na papiru i troškovima pa nemojte slati tiskane pozivnice, nego pošaljite elektronički poziv na zabavu.

Darovi

  • Poklanjajte (ili tražite kao poklon) što ekološkije proizvode. Primjerice, košaru s organski uzgojenom hranom, knjige od recikliranog papira…
  • Idete u shopping? Smanjite štetne utjecaje na okoliš i dogovorite se s prijateljima da shopping obavite zajedno.

Ukrašavanje

  • Pazite s blagdanskim osvjetljenjem. Naravno, nitko ne traži da se posve odreknete lampica i inih svjetlucavih sitnica, samo ih koristite malo racionalnije.
  • Pokušajte i pripaziti kada je riječ o ukrasima – zašto ove godine ne biste ukrase za bor izradili od ekološkog i biorazgradivog materijala umjesto da koristite posrebrene i metalne predmete?
  • Reciklirajte božićna stabla. Nemojte osjećati krivnju što kupujete rezana božićna stabla jer se uglavnom ionako uzgajaju na farmama stabala i njihova sječa ni najmanje ne utječe na šume, ali iskorištena božićna stabalca predstavljaju velik problem. Saznajte gdje se i kako mogu reciklirati božićna stabla, odnosno gdje je najbolje mjesto za njhovo odlaganje.
  • Još bolja ideja! Kupite sadnicu božićnog drvca pa nakon božićnih blagdana drvce posadite u prirodi. Učinite to do veljače kako biste drvcu dali priliku da se oporavi od kućne topline i prihvati zemlju na vrijeme, a to za drvce znači do proljeća.

Pročitajte i:

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…

važnost čitanja za razvoj djece

Sada je i znanstveno dokazano zašto neka djeca slabije govore i loše čitaju

Poznato je da čitanje djeci u njihovim formativnim godinama, od rođenja do pete godine života,…

novo otkriće o koronavirusu

Senzacionalno otkriće Ivana Đikića: 'Znamo koji spojevi sprječavaju širenje koronavirusa!'

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je…