Autor izložbe prikazuje život Osijeka i okolice s preko 300 predmeta, od kojih je većina iz zbirki Muzeja Slavonije i muzeja istočne Hrvatske kao i Hrvatskog povijesnog muzeja, Arheološkog muzeja u Zagrebu te HAZU-a. Nekoliko predmeta iz Republike Srbije, Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke biti će predstavljeno u obliku replika i ilustracija.

Povijest Osijeka i okolice u osmanskom periodu razmjerno je dobro objašnjenja kroz arhivske dokumente i stručnu literaturu. Međutim, arheološka građa tek se sporadično pokazuje široj javnosti. Cilj ove izložbe je prikazati ova područja kroz ratna zbivanja, ali i kroz svakodnevni život stanovnika i njihovo naslijeđe.

32951
Iznimno vrijedna medalja posvećena pogibiji Ludovika II - „Smrt kraljeva u bitci kod Mohača 29.8.1526.“ (Arheološki  muzej u Zagrebu)

Posebna pozornost posvećena je ilustrativnom materijalu, odnosno povećanjima (planovi, povijesni tekstovi i prijevodi, vedute, arhivske fotografije, portreti i minijature, zastave, povijesne karte, dokumenti, lingvističko nasljeđe, povećanja predmeta.) Postav je podijeljen na dvije osnovne cjeline, tursko osvajanje i period vlasti u Osijeku i Slavoniji s građom iz 15., 16., i 17. stoljeća te drugi dio koji predstavlja vrijeme ratova za oslobođenje ugarskih i hrvatskih zemalja pod osmanskom vlašću (druga polovica 17. stoljeća) i nasljeđe, odnosno utjecaj osmanske umjetnosti na okolne zemlje.

Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2016.

Foto: Arheološki muzej