30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o pravima djeteta koja je nadahnula pozitivne promjene za živote milijuna djece

U 2019. godini obilježava se 30 godina Konvencije o pravima djeteta. Konvencija predstavlja temeljni dokument po kojemu djeluje UNICEF, a do danas ju je prihvatilo 196 država, među kojima i Hrvatska. Do danas je u Hrvatskoj učinjeno mnogo za zaštitu djece i njihovih prava, a ova je obljetnica prilika da se prisjetimo svih značajnih iskoraka kojima je UNICEF, u suradnji s Vladom i partnerima, pridonio dobrobiti svih hrvatskih djevojčica i dječaka.

Kako bi svakom djetetu u Hrvatskoj osigurao najbolji početak života, UNICEF je pokrenuo brojne inicijative i projekte, a najznačajniji su među njima: kampanja "Prve tri su najvažnije" (čiji je cilj da se javnost više osvijesti i informira o važnosti prvih godina djetetova života), inicijativa "Rodilište prijatelj djece" (kojom se unaprjeđuje kvalitetna skrb za majke i bebe u svim nacionalnim rodilištima) te otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

UNICEF već godinama ulaže u razvijanje poticajnog roditeljstva i kvalitetnog udomiteljstva, jer samo odrastajući u brižnom obiteljskom okruženju djeca mogu osjetiti pripadnost i stvarnu podršku. Zahvaljujući UNICEF-ovoj kampanji "Svako dijete treba obitelj", brojne nove udomiteljske obitelji pomogle su da stotine djece umjesto u institucijama odrastaju u toplini obiteljskog doma.

Nastojeći prilagoditi pravosuđe da bude po mjeri djeteta, UNICEF je podržao ulaganja u edukaciju stručnjaka te u posebnu videoopremu za sudove, čime je omogućeno da djeca svjedoci ili žrtve nasilja ne budu iznova traumatizirana, dok videoposjeti omogućuju da roditelji na odsluženju zatvorske kazne jednostavnije komuniciraju sa svojom djecom.

 

Kako bi potaknuo djecu na aktivno sudjelovanje u društvu, UNICEF od 2009. godine podržava Festival prava djece, koji promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih te debatne rasprave o pravima djece. Nacionalnom kampanjom "Birajmo što gledamo" i portalom medijskapismenost.hr UNICEF i Agencija za elektroničke medije promiču važnost kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti.

Kroz program "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" UNICEF je osigurao sredstva za edukaciju stručnjaka i opremanje 32 institucije diljem Hrvatske kako bi se najranjivijoj djeci omogućio da izraze svoje potrebe, misli i osjećaje.

UNICEF se posebno brine o djeci u kriznim situacijama kao što su potresi, poplave ili oružani sukobi, a za vrijeme Domovinskog rata osigurao je školske potrepštine u izbjegličkim kampovima te zatim ulagao u rad s djecom koja su živjela u teškim poratnim uvjetima. Nakon poplava u Hrvatskoj 2014. godine UNICEF je osigurao humanitarnu pomoć, a u suradnji s društvom "Naša djeca" i psihosocijalnu podršku. UNICEF-ovi su mobilni timovi od početka migrantsko-izbjegličke krize bili na terenu kako bi svakom djetetu pružili prijeko potrebnu pomoć.

Dok se osvrćemo na ostvarenja postignuta tijekom 30 godina Konvencije o pravima djeteta, trebamo s optimizmom gledati u budućnost i zajedno nastaviti stvarati svijet u kojem će svako dijete imati sretno djetinjstvo.


I Vi možete pomoći!

Presudnu ulogu u ostvarivanju važnih rezultata za djecu imaju i hrvatski građani. Pridružite nam se i budite dio zajednice plemenitih ljudi koji mijenjaju svijet nabolje.

Želite li saznati više detalja o UNICEF-ovu programu "Čuvari djetinjstva", javite se na telefonski broj 01 3031 639 ili na e-adresu: donacije@unicef.hr.

Tekst, video i foto: UNICEF

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu