HRVATSKI DJEČJI FESTIVAL najmasovnije je okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske u tri ravnopravna umjetnička izraza: popularna dječja zborskapjesma te likovni i pjesnički izričaj.

Jučer je službeno najavljena u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu ova jedinstvena dječja manifestacija koja svake godine okuplja oko tisuću sudionika, pri čemu se kroz rad s djecom i stimuliranje prezentacije njihovih talenata i kvaliteta potiču razvojne mogućnosti i utire put stvaranju budućih pjevača, skladatelja, slikara i pjesnika.

U protekle 24 godine Festival je iznjedrio oko 500 novih dječjih pjesama, oko 1200 dječjih slika u likovnom segmentu festivala i oko 5400 poetskih radova malih literata.

Na 25. Hrvatskom dječjem festivalu u glazbenom će se djelu predstaviti dječji zborovi iz Rijeke, Splita, Vrbovca, Paga, Šibenika, Karlovca, Kutine, Trogira, Novog Vinodolskog, Siska, Krka, Samobora i Zagreba. Djeca osnovnoškolskog uzrasta uz pomoć svojih učitelja predstavit će svoje radove – slike i poeziju.

Tijekom prijepodneva bit će postavljena izložba najboljih likovnih dječjih radova u prostoru Lisinskoga, a prije početka glazbenoga dijela bit će otvorenje izložbe likovnih radova i okrugli stol, gdje će mladi stvaratelji razgovarati o svojim radovima s članovima stručnih povjerenstava, koja čine ugledni umjetnici i prosvjetni djelatnici. Nakon toga će biti koncert novih skladbi u izvedbi dječjih zborova.

25-hrvatski-djecji-festival-u-nedjelju-vas-ocekuje-u-lisinskom

Dugogodišnjem dirigentu dječjeg zbora Cicibani iz Karlovca Ratku Pogačiću bit će uručeno Priznanje skladatelju zaslužnom za doprinos dječjoj glazbi. Ovaj glazbeni pedagog ujedno je i skladatelj i umjetnički voditelj nekoliko ansambala. Dječji zbor „Cicibani“ vodi punih 36 godina s kojim je snimio nekoliko uspješnih albuma. Sudjelovao je na svim dječjim festivalima i postigao zapažen uspjeh, a na HDF-u sudjeluje od samog početka. U svom dugogodišnjem radu ponosan je na uspjehe svojih učenika koji danas postižu velike umjetničke uspjehe. Skladatelj je scenske, vokalne i instrumentalne glazbe te preko stotinjak dječjih skladbi. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 90 kn te uz grupni popust 80 kn. Koncert počinje u 17 sati i traje dva sata.

Tekst i foto: press