Žablji dan ZOO-u Zagreba

U subotu, 13. travnja, od 11 do 18 sati posjetite žablje stanovnike ZOO-u Zagreba i bogat program

Zahvaljujući edukatorima Vrta i Hrvatskom herpetološkom društvu Hyli posjetitelji će moći upoznati čudesan svijet vodozemaca i važnost njihove zaštite.

Ugroženost vodozemaca i njihova važnost u ekološkom sustavu

Kako bi se javnost upoznalo s važnošću zaštite vodozemaca, svake se godine organizira bogat edukativni program inspiriran tom vrstom životinja starom 370 milijuna godina. Danas se vodozemci bore za opstanak. Čovjek ih ugrožava, među ostalim, zagađenjem prirode, uništavanjem njihovih staništa i lovom, a vodozemci su iznimno bitni za ekološki sustav. Zbog kože propusne na zrak i vodu, u organizam im ulaze i otrovi, pa je njihov pomor kod zagađenja prirode jasan znak za uzbunu. Važno mjesto imaju i u prehrambenom lancu – kontroliraju broj kukaca i drugih beskralješnjaka, ali su istodobno i važan izvor hrane za druge životinje, posebice ptice.

Što ćete sve moći doživjeti i što ćete se moći igrati?

Kako žabe hvataju svoj plijen, posjetitelji će u Zoološkom vrtu grada Zagreba moći naučiti kroz igru Zalijepi me. Žablje muke – naziv je pak igre koja slikovito opisuje s kojim se problemima ta vrsta životinja danas suočava. Žabe u prometu – igra je koja najmlađe provodi kroz poseban poligon koji predstavlja probleme žaba zbog izgradnje prometnica.

Zanimljive likovne radionice, izložbe te edukativne radionice

U sklopu njih najmlađi će moći dodirnuti sivu gubavicu i običnog daždevnjaka te naučiti metode i tehnike istraživanja vodozemaca. Posebno je atraktivna izložba o „rekorderima“ u svijetu vodozemaca. Primjerice, najveći je vodozemac kineski daždevnjak koji može narasti do 1,65 m, a najotrovniji – zlatna otrovna žaba. Glasanje portorikanske žabe glasnije je od zvuka zrakoplova, a divovska gubavica napast će i pojesti čak i mladunca aligatora.


Vodozemce, stanovnike Zoološkog vrta grada Zagreba, posjetitelji će moći uživo razgledati u Tropskoj kući te paviljonu Zona sumraka.

Tekst: ZOO Grada Zagreba

Foto: ZOO Grada Zagreba

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…