mama i beba u rodilistu

20 godina poslije: Titulu ‘Rodilište – prijatelj djece’ ima 29 od 31 rodilišta u Hrvatskoj

Povodom 20 godina provođenja programa za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja „Rodilišta – prijatelji djece“ Ministarstvo zdravlja i UNICEF su na zajedničkoj konferenciji održanoj na Svjetski dan UNICEF-a predstavili dosadašnje rezultate tog programa, ali i nove izazove u poboljšanju skrbi za djecu i majke u hrvatskim rodilištima.

Kad je program 1993. godine tek krenuo u Hrvatskoj, odvajanje djece i majki odmah po rođenju bio je uobičajeni postupak u hrvatskim rodilištima, a stope dojenja bile su među nižima u svijetu. Velik uspjeh programa je što je danas skrb u rodilištima poboljšana, stvoreni su uvjeti da nijedno rodilište više ne razdvaja majku i dijete nakon poroda, a mnoga rodilišta su preuređena, a dva i novoizgrađena.

"Stope dojenja porasle su na 95 posto prilikom izlaska iz rodilišta, više od dvije trećine majki doji svoju djecu u prvim mjesecima života, osnovano je čak 135 grupa za potporu dojenju u cijeloj zemlji, a titulu ‘Rodilišta - prijatelja djece’ ponosno nosi 29 od 31 rodilišta u Hrvatskoj", rekao je u uvodnom izlaganju prof.dr.sc. Josip Grgurić, koordinator programa "Rodilišta-prijatelji djece".

"Ministarstvo zdravlja je Nacionalni program promicanja dojenja uvrstilo u Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva 2012.-2020. čije prihvaćanje će učvrstiti dosadašnja postignuća, ali i odrediti nove ciljeve programa, a to je poboljšanje skrbi o majkama u rodilištima te promicanje dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi kako bi i djeci koja su u posebno kritičnim situacijama omogućili najbolje - a to je majčino mlijeko", istaknuo je zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik u svom uvodnom izlaganju, zahvalivši svim liječnicima, sestrama i primaljama koji su proteklih godina promicali najbolju skrb za majke i djecu u njihovim prvim zajedničkim danima.

"Dvadeset godina rada i ulaganja u najbolje životne početke unijelo je velike promjene u hrvatska rodilišta i način na koji danas gledamo na dojenje. Zajednički napori stručnjaka, ministarstva, nevladinih udruga i UNICEF-a mogu se održati uz širu društvenu podršku, a koja će se temeljiti na svemu što smo dosada zajedno izgradili za majke i djecu širom Hrvatske ", rekla je voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, v.d. Đurđica Ivković.

Prijevremeno rođenje i mala porođajna težina su vodeći uzroci smrtnosti novorođenčadi, a svake godine se prijevremeno rodi 15 miljuna djece. Dojenje i kontakt ‘koža na kožu’ mogu svake godine spasiti 450 tisuća djece, istaknula je Kerstin Hedberg Nyqvist, izvanredna profesorica na Katedri za zdravlje žena i djece sa Sveučilišta Uppsala govoreći o učincima dojenja na djecu u jedinicama intenzivne njege i liječenja.

O podršci dojenju u Norveškoj, koja je među zemljama s najvišim stopama dojenja u svijetu, govorila je direktorica Odjela za prehranu i sigurnost hrane pri norveškom Ministarstvu zdravlja i skrbi Bodil Blaker. Savjetnica UNICEF-a u Velikoj Britaniji za "Rodilišta - prijatelji djece" i stručna savjetnica za primaljstvo na Sveučilištu Hertfordshire Francesca Entwistle istaknula je ekonomske koristi od dojenja u Velikoj Britaniji.
Naime, studija "Prevencija i štednja resursa: mogući doprinos povećanja stopa dojenja u Velikoj Britaniji" pokazala je da dojenje može donijeti velike uštede zdravstvenom sustavu jer doprinosi prevenciji oboljenja majki od mnogih zloćudnih bolesti, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i donosi mnoge druge dobrobiti koje u konačnici, prema Studiji, britanskom zdravstvenom sustavu mogu uštedjeti 40 milijuna funti godišnje (oko 365,5 milijuna kuna).

Tekst: Unicef

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…