Ako do sada niste vidjeli vile ili vilenjake, sada to možete na fotografijama Ive Lulić, idejne začetnice jednog lijepog humanitarnog projekta

Vile i vilenjaci na fotografijama djeca su iz Doma "Vladimir Nazor" u Karlovcu koja su u suradnji s Udrugom Artus i pred objektivom Ive Lulić, fotografkinje i idejne začetnice cijele humanitarne ideje, pokazali svoje vilenjačke sposobnosti.



Kako su nastale fotografije?
U periodu od 1. svibnja do 20. listopada 2010. godine organizirano je 30-ak jednodnevnih izleta i trodnevno kampiranje s djecom iz Doma na predivnim lokacijama diljem Karlovačke županije. Na tim izletima gdje su se djeca družila, zabavljala i boravila u prirodi nastalo je i 80-ak verzija fotografija.




Ciljevi projekta su mnogobrojni


"Ova djeca vrlo rano shvate da je ljubav pokretač svemira, znaju da je čisto srce ključ sreće, a iskrenost najveći dar koji možeš dati bližnjemu i zato je jedan ciljeva projekta potaknuti te podignuti njihovo samopouzdanje. ", poručila je fotografkinja Iva Lulić.



Također je cilj senzibilizirati javnost o problemima djece bez adekvatne roditeljske skrbi te podizanje svijesti o važnosti jednakih mogućnosti za djecu u domovina i djecu s obiteljima. U tom smislu je postavljen i dugoročni cilj prikupljanja financijskih sredstva koja bi osigurala djeci Doma početnu sigurnost prilikom ulaska u „svijet odraslih“. Sredstva će se koristiti isključivo namjenski (za kreativne i edukativne radionice, za školovanje, pokretanje vlastitog obrta ili poduzeća štićenika...), i pod strogom kontrolom (kako sredstva ne bi bila zloupotrebljena).



"Gledajući iz ove perspektive klinci iz domova su zaista mali vilenjaci. Ta su djeca uistinu posebna i često razumiju svijet bolje od nas ostalih. Uvjerena sam da bi svijet postao puno ljepše mjesto kada bi ljudi dozvolili ovim malim vilama i vilenjacima da ih pouče životu i življenju.“, rekla je autorica fotografija Iva Lulić.



Izložbe


Prva izložba 11. svibnja u Karlovcu fotografija osmišljena je kao Vilenjačka gozba (od posjetitelja se očekuje da uz osmijeh na izložbu ponesu i neki vilinski ili vilenjački motiv). Karlovačka izložba okupit će i ugledna imena iz hrvatskog javnog i političkog života.



Izložba se u srpnju seli u Zagreb u Dom HDLU-a (Trg žrtava fažizma), a 25. svibnja dio fotografija s izložbe bit će kao uvod za zagrebačku publiku predstavljen i na Danu kreativnosti i inovativnosti u zagrebačkom Kazalištu Komedija.



Pogledajte galeriju fotografija!