Ovaj se vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Svjetski dan ptica selica.

Svjetski dan ptica selica od 2006. se godine obilježava diljem svijeta tijekom drugog vikenda u svibnju. Njegova je svrha podići svijest javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Međunarodnoj inicijativi svake se godine pridružuje i Zoološki vrt grada Zagreba.





Program događanja


Ovogodišnji će se program održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja, a u njemu će sudjelovati i niz ustanova, udruga i drugih organizacija koje se bave zaštitom ptica i njihovih staništa. Posebno zanimljivo bit će predstavljanje Udruge Biom i Parka prirode Lonjsko polje.


U sklopu bogatog programa najmlađi će posjetitelji moći sudjelovati u raznovrsnim kvizovima, radionicama i igraonicama. Među najzanimljivijima su Pačja škola i poligon sa zadatkom „Preleti ako možeš“. Na njemu će se djeca upoznavati s preprekama s kojima se pri povratku kući susreću ptice selice.









Zaštita staništa ptica selica


Upravo su promjene u njihovim staništima tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica. Čovjek mijenja lice Zemlje izgradnjom gradova, krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, isušivanjem vodenih područja i iskapanjem minerala.


Sve to posebno se dobro vidi iz zraka, pa je naziv ovogodišnjeg programa „Promjene u korištenju zemljišta iz ptičje perspektive“. Promjenama u prirodi nestaju i staništa ptica selica. Njihova je zaštita zbog toga nužna, a štiteći ptice selice utječemo i na zaštitu cijelog planeta.