Svjetski dan ptica selica

Ovaj se vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Svjetski dan ptica selica.

Svjetski dan ptica selica od 2006. se godine obilježava diljem svijeta tijekom drugog vikenda u svibnju. Njegova je svrha podići svijest javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Međunarodnoj inicijativi svake se godine pridružuje i Zoološki vrt grada Zagreba.

Program događanja

Ovogodišnji će se program održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja, a u njemu će sudjelovati i niz ustanova, udruga i drugih organizacija koje se bave zaštitom ptica i njihovih staništa. Posebno zanimljivo bit će predstavljanje Udruge Biom i Parka prirode Lonjsko polje.

U sklopu bogatog programa najmlađi će posjetitelji moći sudjelovati u raznovrsnim kvizovima, radionicama i igraonicama. Među najzanimljivijima su Pačja škola i poligon sa zadatkom „Preleti ako možeš“. Na njemu će se djeca upoznavati s preprekama s kojima se pri povratku kući susreću ptice selice.


Zaštita staništa ptica selica

Upravo su promjene u njihovim staništima tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica. Čovjek mijenja lice Zemlje izgradnjom gradova, krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, isušivanjem vodenih područja i iskapanjem minerala.

Sve to posebno se dobro vidi iz zraka, pa je naziv ovogodišnjeg programa „Promjene u korištenju zemljišta iz ptičje perspektive“. Promjenama u prirodi nestaju i staništa ptica selica. Njihova je zaštita zbog toga nužna, a štiteći ptice selice utječemo i na zaštitu cijelog planeta.

Pročitajte i:

online škola u hrvatskoj

Ako i iduća školska godina bude online, ovo će nas barem malo utješiti

Mnogi roditelji, ali u sami učenici, groze se mogućnosti da bi se zbog eventualnog povratka…

Zagrebački Zoološki vrt priprema super event povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba u petak će od 12 do 15 sati na Zebrinu…

Traži se donor za 8-godišnju Luciju koja boluje od leukemije! 'U 12.20 sati srušio nam se svijet...'

Nitko iz obitelji, ali ni iz Hrvatskog registra, nije kompatibilan s 8-godišnjom Lucijom kao donor…

Koronavirus se pojavio u jednoj osnovnoj školi

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u Mariboru  u utorak je određena 14-dnevna karantena,…