11. Ogulinski festival bajke

Tko traži priču s obaveznim dobrim završetkom – u stilu živjeli su sretno do vijeka – ovih dana ima šansu da na nju i naiđe i to baš u Hrvatskoj, u Ogulinu, gradu u kojem se od 10. do 12. lipnja održava 11. Ogulinski festival bajke

Bajka i Ogulin nisu se spojili slučajno, povezala ih je Ivana Brlić-Mažuranić jedna od najčudesnijih europskih autorica kad je ta književna vrsta posrijedi. Ivana je rođena u Ogulinu I dva puta ga posjetila u djetinjim godinama, njena proza nadahnuta je pričama koje je kao dijete slušala podno Kleka, a grad joj se odužio utemeljujući jedinstveni muzej bajke Ivaninu kuću bajke i Ogulinski festival bajke, koji je ove godine sav u njenom znaku.

"Ovogodišnji festival bajke posvećen je 100 obljetnici izdanja za hrvatsko i svjetsko pripovijedanje jedinstvenih Priča iz davnine, a za bogat festivalski program zaslužan je umjetnički direktor Mario Kovač", kaže Ankica Puškarić, jedna od utemeljteljica projekta Ogulin - zavičaj bajke i ravnateljica Ivanine kuće bajki.

ogfbsve008

Što to Frankopanski kaštel, gradske ulice, trgovi, parkovi i dvorane nude posjetiteljima?

Prije svega nepresušnu radost pripovijedanja u svim njegovim formama: od tradicionalne koju su od uha do uha, od jastuka do jastuka u davninama njegovale bake preko klasičnih teatarskih uprizorenja sve do suvremenih multimedijalnih instalacija.

"Djeca obožavaju bajke, ali jednako tako ih vole i umirovljenici. Veliko mi je zadovoljstvo kada mi stariji ljudi priđu i kažu kako im dugo nitko nije ispripovijedao bajku i kako su se na čas vratili u djetinjstvo. Ponekad mi je žao što srednje generacije u svojoj žurbi ne daruju sebi takve trenutke, a festival bajki je upravo idealno mjesto za obiteljsko, trogeneracijsko uživanja u priči", kaže Sabina Sabljak, Ogulinka i pripripovjedačica. Uz nju će Regoča pripovijedati još tri Ogulinke Monika Milanović, Sanja Kolić i kao posebna atrakcija jednaestogodišnja Gabi Puškarić. Svega ne bi bilo da tu nije prva dama pripovijedanja Jasna Held a narodne price koje pripovijeda su nezaobilazna poslastica posjetiteljima OGFB-a.

"Ivanine bajke su vrelo nacionalne baštine u kojima su obljubljene vrijednosti učenja, stvaralaštva I mudrosti naših predaka s jasno određenom misli ljubavi prema Bogu, prirodi, Domovini, jeziku, majci, ocu, čovjeku. Inspiracija su hrvatskoj umjetnosti od kada su nastale ali znatno manje kada je riječ o pripovjednoj produkciji. Simbolično u godini stoljeća prvog izdanja zbirke Priče iz davnine, četiri Ogulinke će pripovijedati bajku Regoč ponad samog Đulinog ponora - ponad Legengrada.

Pripovijedanje na poseban način iskazuje smisao festivala kao I sve predstave, kreativne radionice, ulične akrobacije, ošminkavanje, bubnjanje, bicikliranje,… : slavimo stvaralaštvo, obiteljsko druženje, interakciju i naravno bajku kao kraljevski žanr dobrih završetaka", kaže Aleksandra Kolić Puškarić iz TZ Ogulin.

ogfbsve033

"Na otvorenju u petak, zajedno s Buditeljima I njihovim bubnjevima probudit ćemo bajku I družiti se sa smiješnim likovima koji su se nazvali Artistika. Od tog trena dobre vijesti samo se smjenjuju: pripovijedanje Margarete Peršić na samom početku pa rođendanska torta odmah za predah, Predstava Stoliću, Prostri se!, Čudesna šuma Jasne Held, radionica vizualne komedije talijanskog majstora mimike Paola Avatanea, pa Teatar Puna kuća I Spektakl - pripovijedanje bajke Regoč!

O to nije sve - za laku noć koncert na dječjim igračkama Alexe Dexe I to je samo petak. Subota, nedjelja - priče su nove. Posjetitelje će posebno oduševiti vrsne kazališne predstave kao što je to Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec, Šuma Striborova kazališta Hotel Bulić I Mala Vještica Trikocirkus teatra u koprodukciji s kazalištem Mala scena." kaže Aleksandra dodajući kako se neke priče pripovijedaju i na kotačima - u subotu je na programu rekreativna biciklijada – Ciklobajka, a po promotivnim cijenama, iz pravca Rijeke I Zagreb možete doći vlakom Karlekom.

Raspored vožnji Karleka možete pogledati ovdje:

http://croatia.hr/hr-HR/Aktivnosti-i-atrakcije/Dogadanja/Mjesto/Zagreb/Dogadanje/Kultura/Zabava/Izletnicki-vlak-Karlek?ZXZcMTE1OSxwXDMz

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Hrvatski glazbeni zavod

BEETHOVENplus – festival koji ne smijete propustiti

I vi možete pomoći obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda,…

Najbajkovitija utrka u Hrvatskoj za male i velike

Ne propustite najbajkovitiju utrka Hrvatske trkačke scene, šesti…

8. festival bibliobusa - pravih riznica književnosti na kotačima

Rani dani lipnja donose veliko veselje - centar…

Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…