Od svog osnutka do danas Monte Librić je prerastao u jedan od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj koji njeguje, prepoznaje i promiče književnu produkciju za djecu. Razmišljajući o mogućnostima prezentacije knjige za djecu, organizatori Monte Librića uvijek se nastoje odmaknuti od svakog stereotipa njezina predstavljanja.

Animiraj me!

Ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio svijeta animacije, stoga će programski 11. Monte Librić biti usmjeren prema animaciji kao audiovizualnom poticaju doživljavanja teksta i održat će se pod tematskom odrednicom Animiraj me! U sedam festivalskih dana publici će biti predstavljen bogat program, ali i velika ponuda recentnih naslova za djecu. Svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima, ilustratorima, animatorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi koji će promišljati i zaokružiti ovogodišnju temu.

VIZUALNI IDENTITET I SCENOGRAFIJA

Poznata hrvatska strip-crtačica, animatorica, redateljica i ilustratorica Ivana Guljašević, autorica je ovogodišnje ilustracije za vizualni identitet jedanaestog festivala, a potpisuje i promo animirani video koji na najbolji mogući način najavljuje ovogodišnju temu. Dizajn svih materijala potpisuje Matko Plovanić, Studio Sonda. Važan dio Monte Librića svake godine čini i njegova scenografija koja nerijetko prati vizualni identitet i temu festivala, a za ovogodišnja scenografska rješenja pobrinula se pulska slikarica i scenografkinja Breza Žižović.

Baka Librić kao papertoy

Sukladno s temom ove godine nastala je i posebna priča s višestruko nagrađivanim, multimedijalnim umjetnikom Markom Zubakom, koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se igračkama od papira. Osim što je jedini predstavnik papertoy scene kod nas, prepoznat je i kao jedan od petnaest najboljih u svijetu koji se bave takvim oblikom umjetnosti. Za Monte Librić je, prema stvarnom i popularnom festivalskom liku koji svake večeri pričajući priče najmlađu publiku prati na počinak, oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić. I baš kao što riječi žive na papiru, tako je i promocija književnosti na Monte Libriću “oživjela” u obliku papirnate igračke. Papirnata dvojnica Bake Librić upustila se u putovanje, prešla geografsku zadatost Monte Librića i poput pravog glasnogovornika najavljuje 11. Monte Librić diljem Istre, ali i šire. Fotografije njezina putovanja mogu se pratiti na festivalskim društvenim mrežama (facebook i instagram) i internet stranici.

IZRADITE PAPIRNATU IGRAČKU I OSVOJITE NAGRADE NA MONTE LIBRIĆU

Organizatori Monte Librića pozivaju sve zainteresirane da besplatno preuzmu nacrt za izradu papirnate Bake Librić, slože svoju igračku, fotografiraju je na njima omiljenom mjestu u vlastitom gradu i istu podijele putem društvenim mreža uz postavku „public“ i oznaku @MonteLibric te hashtag #montelibric i #bakalibric. Tri najbolje fotografije osvojit će knjige o papertoysima, a svi koji svoju papirnatu Baku Librić donesu na Festival ostvarit će i dodatnih 10% popusta na već snižene naslove. Upute možete slijediti na internet stranici: www.montelibric.sanjamknjige.hr

11-monte-libric-u-svijetu-animacije-papertoysa

Dvojezični program

Autentičnost Monte Librića prepoznaje se u njegovom dvojezičnom programu u kojem dolazi do izražaja interkulturalna poveznica između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Stoga će se i ove godine u talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia predstaviti renomirani talijanski književnici te će biti izložen još veći izbor literature za djecu na talijanskom jeziku. U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2000 naslova recentne dječje literature i produkcije.Piknik s autorom, Animirana lektira, Priča za laku noć, F kao Film, Librić teatrino, Radionice stop i GIF animacije... samo su dio programa koji nas očekuju ovog proljeća na Monte Libriću.

11-monte-libric-u-svijetu-animacije-papertoysa

Tekst i foto: press