Ljetna zabava za najmlađe

Ljetni su mjeseci sjajna prilika da svoju djecu kroz igru naučite nečem novom

Korona, koja je sve hrvatske obitelji prikovala u kuću, natjerala nas je da ubrzano smišljamo kreativne načine na koje bismo djecu zabavili i zaokupili im pozornost. Znamo, jer i sami smo roditelji, da vam je svaka pomoć kako zabaviti dijete – a usput ga nečemu i naučiti – više nego dobrodošla. Evo nekoliko prijedloga, i zabavnih i poučnih!

Ako je vaše dijete predškolac, u njemu čuči mali umjetnik, kuhar, glumac, pjevač, istraživač… Stoga zaposlite malog majstora i gledajte kako njegov talent buja! Na primjer, umjesto pred televizor, posjednite ga u kuhinju i opremite namirnicama i receptima i neka uz vašu pomoć napravi neko jednostavno jelo, kolač ili slasticu. Naravno, za dijete opasne radnje odradite vi (rezanje, kuhanje, pečenje); dok to radite, uputite dijete i zašto su te radnje opasne, tako će bolje shvatiti nego ako mu nešto samo zabranite.

Kad se mali umjetnik zasiti kuhinje, predložite mu da se premjesti u svoju sobu ili u dnevni boravak i opremite ga flomasterima, kistovima, bojicama i papirima u različitim bojama i probudite u njemu slikarsku “žicu”. Slikanje učinite privlačnijim koristeći različite tehnike: slikajte rukama, papir gužvajte, presavijajte, lijepite ljepljivom trakom ili ljepilom za papir, u boju umačite razne predmete i ostavljajte otiske… Jednostavno, zamislite što bi bilo klincima zanimljivo i iznenadite ih! Veliki bonus ostvarujete ako im pritom ne prigovarate da su neuredni.

Ljeto je vrijeme i da se skockate. Zapravo, da se ponovno počnete igrati, i vi i vaše dijete, kockama. Lego kocke su zakon kao rođendanski poklon, ali često ostanu pospremljene na vrhu nekog ormara i ondje samo skupljaju prašinu. Spasite ih i bacite se na sastavljanje! Iako će mnogi ljubitelji Lega promrznuti na ovu preporuku, evo je svejedno: umjesto da složite savršeni svemirski brod ili scenu iz nekog akcijskog filma, pomiješajte kockice i pustite djetetu da vas iznenadi svojim tvorevinama. Naučit će da najbolje stvari nastaju kad ne mora pratiti uputstva…

U vrtu ili dvorištu vam može pomoći vaš mali vrtlar. Opremite ga dječjom verzijom lopatice i grablji i dajte mu neki jednostavan zadatak. Zajedno zasadite neku biljku i neka dijete prati njezin rast i razvoj, neka se brine za zalijevanje, to će ga povezati s biljkom. Ok, malo će mu “zacrniti” nokte, ali to nikad nije bio problem, zar ne?

Ljeto je dobro vrijeme za posjetu muzeja, galerija, zoološkog vrta, mjesta na kojima možete primijetiti što zapravo zanima vaše dijete. Kad ga nešto zainteresira, jednostavno “zajašite val” i razradite objekt interesa. Ako mu se sviđa vožnja tramvajem, posjetite tehnički muzej ili na internetu potražite stare tramvaje, pročitajte mu kako su uopće tramvaji nastali, kako funkcioniraju… Sve što ga zanima o nekoj temi.

Foto: ProfiMedia.com

Tagovi: , ,

Odigrajte i: