komplet knjiga

Emotivni razvoj djeteta: ‘Mama, čitaj mi da bolje razumijem što osjećam!’

Slikovnice su divan alat kojim kroz maštu djeci objašnjavamo svijet. Naši mališani od najranije dobi iz slikovnica mogu naučiti mnogo toga pa čak i početi upoznavati svoje emocije i povezivati ih sa stvarnim životnim situacijama

Znatiželjan roditelj počinje istraživati o odgoju već nakon prvih pozitivnih testova na trudnoću. Većina roditelja prati svoje instinkte ili savjete svojih roditelja - svjesno ili nesvjesno: dojenje, prvo kupanje, dermatitis, kolike, puzanje, odvikavanje od pelena… Kada mislimo kako je sve riješeno, pojavljuje se faza u kojoj otkrivamo i opet učimo nešto novo. Nakon što smo se uspješno odviknuli od pelena i naš trogodišnjak nas je počeo pažljivo slušati kad mu objašnjavamo zašto ne može pretrčavati ulicu, shvatimo da se baca na pod i urliče jer nismo obukli sandale kad ujesen padne kiša. Nakon toga nas počne udarati kad shvati da smo mi krivci za zabrane i ograničenje.

Bilo je to tamo negdje bliže četvrtom rođendanu. Šaketanje mame u punoj snazi. Tada sam se ja zapitala što sam do sada naučila i gdje sam pogriješila.

Nema greške, emocije nas grle širokim rukama od jutra do večeri. Ljutnja, tuga, veselje, strah. Nema ništa lošega u bilo kojoj od njih, ali smo s godinama naučili nositi se s njima, barem većina roditelja jest.

Logika tu ne pomaže mnogo, ali rečenice - pomažu. Zrcaljenje u obliku potvrde osjećaja, pomaže mnogo: "Vidim da si sada jako ljut jer ne možeš zavezati cipelu".

Kako bismo se dobro pripremili na buru emocija, možemo ih upoznati već u najranijoj dobi - kroz slikovnice. Svaka slikovnica govori i o emocijama, ali ponekad je dobro jasno i glasno imenovati emocije i situacije koje izazivaju pa izabrati problemske priče o emocijama. Zato ćemo ovdje napraviti presjek slikovnica koje govore upravo o emocijama i koje toplo preporučujem za čitanje na glas.

Najranija dob 0,5 - 3 godina
Čitanje i pjevanje djeci možete započeti dok su još u trbuhu, ali čitanje slikovnica o emocijama možete započeti s djecom od šest mjeseci nadalje. Posve će vas pratiti kad prođu fazu intenzivnog motoričkog razvoja bliže drugom rođendanu, ali čitajte im i ako ne sjede mirno i čak i kad vam pokušavaju uzeti slikovnicu iz ruku. Vratit će vam ju. Možete započeti s nekom od ovih slikovnica:

ovo su tvoji osjećajiSlikovnica Ovo su tvoji osjećaji nakladnika Naša djeca nudi interaktivnu tražilicu i rimovane situacije koje prolazi dječak Lovro. S njime će se djeca lagano poistovjetiti i zabaviti.

Naklada Nika izdala je slikovnicu Osjećaji D. Begovića, S. Marinkovića i D. Pavlića. Ova je slikovnica prikladnog malog formata i ima jasan kratak tekst koji u obliku pitalice komunicira s djecom i nudi skrivene odgovore iza dijela stranice koji se otvara. Glavni je lik pas Žućo koji uz pomoć zanimljivih životinja otkriva sreću, tugu, strah i ljubomoru.

bojažljiva sovaShtorija - Male životinjske priče S. Stručić i N. Turčinović nudi priču Bojažljiva sova koja kroz rimu i svijet životinja govori o strahu od letenja i napuštanju svoga gnijezda. Divna metafora za napuštanje roditeljskog doma i odlazak u vrtić. Na odlazak iz svoga gnijezda, sovu je potaknula briga za svoga prijatelja pa se ohrabrila i konačno poletjela. Ponosna što je uspjela, sovica sretno završava svoju priču.

mali vuk uvijek kaže neU izdanju Znanja izašla je kolekcija priča o Malome Vuku, nastavak ili zapravo početak - poznatih i omiljenih priča o Vuku koji uopće nije strašan. Malenoj je djeci vuk omiljena životinja u pričama, a ovaj Vuk je poput naših mališana od 18 mjeseci koji upoznaju riječ ne. U knjizi Mali Vuk uvijek kaže ne, O. Lallemand i E. Thuillier, vuk svojoj baki pravi probleme čitav dan. Mrzovoljan je i ništa mu se ne da, čak niti ono što inače voli raditi. Rješenje problema baka uspješno pronalazi u popodnevnom spavancu. Sreći za oboje. Malen format i plastificirane stranice bit će odlične za prva zajednička čitanja i samostalna listanja.

Ponekad je slikovnica potrebnija nama nego djeci. Posebice kada naše dijete grize, lupa ili ne želi jesti. Želimo znati što možemo napraviti i kako reagirati i olakšati sebi i djetetu. U izdanju Evenia nastala je kolekcija slikovnica o osnovnim emocijama koje su radno čitane u svim dječjim kolektivima.

Problemske i emocionalne slikovnice kroz svijet životinja nude situacije u kojima se naša djeca često nalaze. O svakoj od emocija: ljutnja, strah, sreća i tuga T. Gjurković, T. Knežević i J. Brezovec napravile su po četiri slikovnice. Naslovi su vrlo informativni i lako je odabrati onu koja vam se čini najprikladnija emocionalnim izazovima vaše obitelji ili vrtićke skupine. O ljutnji iz različitog kuta govore slikovnice Kad je ljuta, vjeverica ne sluša i Kad je ljuta, macu boli trbuh. O strahu izdvajam odličnu slikovnicu koja će pomoći mnogim roditeljima - Medvjedića je strah ostati u vrtiću. Slične je teme, ali drugačije manifestacije priča Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji. Oni koji imaju energičnu djecu znaju da i sreća ponekad može biti izazov i da ju treba znati oblikovati i usmjeriti. Hrčak osjeća da postoji tiha i smirena sreća i Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga govore o tome kako se nositi sa srećom i kako ju dozirati i usmjeravati. Svaka od slikovnica na svome kraju nudi savjete za roditelje i odgovore na česta roditeljska pitanja.

Nakon treće godine
Sada je dijete spremno shvatiti preneseno značenje, razumjeti širu sliku i pouku djela. Umjetnička dimenzija slikovnica sada je prihvatljiva i poželjna. Mašta doživljava ekspanziju, a osnovne emocije dobivaju svoje varijante. Čitaju se bajke i govori se o strahu.

Emociometar inspektora Kroka, Inspektor Krok ti pomaže da prepoznaš i izmjeriš svoje emocije S. Isern i M. Carretero u izdanju Planetopije pruža nam primjere i načine prepoznavanja svojih emocija. Nakon što ih naučimo prepoznati i osjetiti, krećemo u njihovo usmjeravanje. Ova detektivska knjiga obiluje inspektorovim bilješkama u obliku zanimljivih kolaža crteža i anegdota. Opisuje tjelesne reakcije prilikom emocija te pri tome nudi šaljive ilustracije i slikovite usporedbe. Nudi i recepte za svaku od emocija. Preporučujem recept za radost. U ovom udžbeniku emocija moći ćete uživati i u školskim danima.

Razvoj društvenih odnosa i osjećaji koji su vezani za društvenu reakciju javljaju se iza treće godine. U Eveniu nam nude slikovnice o razočaranju, krivnji, poniženju i posramljenosti autorica T. Gjurković, T. Knežević i J. Brezovec. U priči Pogrešno ponašanje boli: vučić osjeća krivnju vuk se u vrtiću nađe u situaciji koja mu je jako nelagodna, a teško ju može prepoznati. Želi se utrkivati mostićem na penjalici, ali spora krtica nikako da prođe. Nestrpljiv, projuri pokraj nje te krtica padne s mosta. Nakon toga se osjeća loše, a još ga i ostali kritiziraju. Tata vuk koristi metodu zrcaljenja prilikom razgovora i nakon toga vuk se opusti i osjeća malo bolje.

velika knjiga emocijaU Velikoj knjizi emocija M. Mendez-Ponte i J. Abbot u izdanju Planetopije uz trideset priča učimo o emocijama. Priča Čudovište u mom krevetu govori o strahu na šaljiv način jer je dječak ljut što je čudovište tako dobro odgojeno da ga pita za dopuštenje da uđe u njegov krevet. Nakon priče imamo upute za djecu i roditelje o tome što je strah i čemu služi te kako da nas bude manje strah. Svaka od priča maštovita je i zanimljiva, a u pozadini je neki osjećaj.

Mašta četverogodišnjaka zaista može osmisliti različita čudovišta i strah se u ovoj dobi pojačava. Taman kad ste pomislili da je dijete uspješno počelo spavati u svome krevetiću, evo ga svake noći nazad u vaš.

knjiga o strahuU izdanju Školske knjige izašla je zabavna Knjiga o strahu autora M. Rezkova, L. Urbanek, J. Kaše. Čitava velika knjiga o jednoj groznoj emociji koju upoznajemo iz prve ruke. Ovih dana upravo često uživamo u čitanju ove knjige jer je prepuna ilustracija u obliku stripa sa šaljivim elementima i ponekim pitalicama. Je li vas strah da će vam uholaža ući u uho dok ste u šumi? Bojite li se da će vas pojesti žaba? I još stotine pitanja o strahu. Baš kao što nas djeca ispituju do zadnjih detalja zašto ovo i kako ono, tako je u ovoj knjizi rečeno sve o strahu. Kako izgleda u našem tijelu, što je amigdala, kada je srah ugodan, koji su oblici straha, što su noćne more… Zanimljivo i za školarce u višim razredima.

Emocionalni razvoj iziskuje puno ponavljanja i truda, baš kao i razvoj govora i hodanja. Kod neke djece ide glatko, a kod neke djece malo hrapavo. Svakako nemojte odustati od pričanja i objašnjavanja. Ponudite djeci terapeutske priče koje će im pomoći prepoznati emocije s kojima se nose, a kasnije ih i usmjeravati kako ne bi bile destruktivne. I za kraj – čitajte na glas jer time mijenjate svijet.

Fora priča superjunak
Na ovoj kreativnoj radionici djeca od 4 do 8 godina se druže u maloj grupi, drugu i treću subotu u ožujku i travnju od 11 do 12 sati. Pričamo priče, čitamo, oblikujemo, bojimo, glumimo i oponašamo.

Radionica povezuje pričanje priče, dramske igre, kreativno likovno stvaranje i igru. Sve kako bismo se osnažili te sami postali superjunaci naših priča.
Kreativnost, samopouzdanje, emocionalna stabilnost i razvoj govora kroz priču!
Tražimo superjunake!

Prijave i informacije za foraprica@gmail.com

Tekst: Danijela Miklec, učiteljica, kolumnistica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU
Fotografija: Shuterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Danijela Miklec

Eko Limach Fest: Uz zanimljivu priču, i medo je bio atrakcija!

Među krošnjama drveća dvorišta ALU održao se Eko…

fora priča

Eko Limach Fest: Svi trk na Fora priču!

Dočekali smo popuštanje mjera, a kako biste barem…

Pročitajte i: