Diktator, popustljiv, neprisutan… koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće – divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo sa svojom djecom, a zastrašujuće zbog ogromne odgovornosti koja je na nama. Odgojiti dijete, dići ga životno “na noge”, nije lak zadatak, i svatko se od nas s tim nosi na svoj način.

Američka psihologinja Diana Baumrind gotovo se cijeli svoj život bavila proučavanjem tehnika odgoja, a šezdesetih je godina prošlog stoljeća istraživanjem došla do četiri karakteristična pristupa roditeljstvu.

Roditelj diktator

Neki od nas svoju djecu doživljavaju kao bića koja bi se trebala u potpunosti pokoriti našoj volji. Za takve je karakteristično da nameću svoja pravila i svako odstupanje djeteta od tih pravila rezultira kaznom. Pritom roditelj djetetu ne pruža nikakvo objašnjenje zašto se nešto od njega očekuje. Dijete nema gotovo nikakvu podršku, na njemu je samo da slijepo slijedi pravila. Jer mama (ili tata) zna najbolje!

Popustljivi roditelj

Sušta suprotnost roditelju diktatoru je roditelj koji djetetu daje sve na volju. Ako ste takav tip roditelja, dijete je za vas na prvom mjestu – ne želite ga sputavati pravilima. Zapravo, svom djetetu želite biti prijatelj, a ne roditelj. Često razgovarate s djetetom, ali ne namećete mu zaključke. Ne mislite da bi nedostatak strukture mogao negativno utjecati na vaše dijete.

Nezainteresirani roditelj

Je li vam poznata ona uzrečica “Ako želite samostalno dijete, zapustite ga”? Nezainteresiranim i neprisutnim roditeljima ta je izrečica moto pod kojim (ne) odgajaju svoje dijete. Kao da im se dijete “dogodilo”, oni jednostavno nemaju namjeru sputavati ga pravilima, nametati mu svoju volju ili ga usmjeravati. Jednostavno, nezainteresirani su za dijete i njegov razvoj i daju mu na volju da samo odlučuje.

Odlučan roditelj

Iako bi doslovni prijevod s engleskog bio “autoritativan roditelj”, mislimo da je “odlučan” bolji prijevod jer se radi o tipu roditelja koji ima pravila u odgoju, ali djetetu ih pojašnjava na za njegovu dob primjeren i lako shvatljiv način. Dijete točno zna što se od njega traži, ali i ZAŠTO se to traži. Odlučnom je roditelju stalo do djeteta, ima od njega visoka, ali ne i nerealna očekivanja. Rastući uz takve roditelje, dijete uči razmišljati svojom glavom i postaje samodisciplinirano.

Koji ste vi tip?

Ništa u životu nije crno-bijelo, pa tako nitko od nas nije “s obje noge” u jednom od ova četiri tipa odgoja. Tijekom godina nam se može dogoditi da i mi rastemo u svom pristupu odgoju djeteta, a mogu nam se dogoditi i “crne rupe”. U svakom slučaju – budite svom djetetu NAJBOLJI roditelj kakav možete biti.

Tekst: K. Š.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

tata čita priču djetetu

Zašto tate trebaju čitati djeci priče za laku noć?

Kad tata čita, više "radi" mašta, kažu najnovija…

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi…

Pročitajte i:

povučeno dijete

Kako pomoći djetetu da lakše stekne i održi prijateljstva?

Usamljenost je teška, no kako roditelj može pomoći djetetu poboljšati socijalne vještine. I, dakako, koje…

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…

Meghan otkrila kakav je Harry tata

Svoj život drže u strogoj tajnosti, no bivša vojvotkinja od Sussexa ipak nije odoljela pohvaliti…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica i prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne…