nadutost u trudnoci

Zarobljeni plinovi i grčevi su česti pratitelji trudnoće – Kako si pomoći?

Osjećate bolove u trbuhu zbog nakupljenih vjetrova koji ne mogu izaći i jednostavnim rječnikom imate osjećaj da ćete eksplodirati? Niste usamljeni među trudnicama jer to je jedna od uobičajenih tegoba trudnoće. Kako si pomoći...

Treba priznati, svima nam svakodnevno ‘popuštaju ventili’. Ustvari, točnije svaka prosječna osoba navodno ispusti vjetar i do 15 puta dnevno - samo što to uglavnom čini vrlo diskretno pa se čini kao da to zaista rade samo djeca. U trudnoći ćete doživjeti svašta pa je i povećana proizvodnja plinova i vjetrova jedna od tih neočekivanih, neželjenih stvari.

Uzrokuje ih naravno progesteron, hormon trudnoće koji opušta vaše mišiće, crijeva i usporava probavu te pomiče i gura sve te trbušne organe kako bi u vašem trbuhu bilo dovoljno mjesta za rast bebe. Rezultat takvog guranja i opuštanja je stvaranje plinova u crijevima koji u njima mogu ostati zarobljeni zbog sve manje prostora. Ako ste još k tome jeli i hranu koja napuhava, grčevi i bolovi su zagarantirani.

Hrana koju treba izbjegavati ako u trudnoći imate problema s nadutošću

Nerazgradivi ugljikohidrati su djelomični krivci za nadutost i zadržavanje zraka. Ovo su predvodnici:

  • grah (sve mahunarke)
  • brokula
  • kupus
  • cvjetača
  • prokulice
  • artičoke
  • luk
  • suhe šljive
  • grožđice
  • jabuke

Sigurni načini za trudnice koji vam mogu pomoći izbaciti zarobljene plinove

Zarobljeni plinovi mogu biti vrlo neugodni, a ponekad i vrlo bolni bez obzira jeste li trudni ili ne. Svakako obratite pozornost na prehranu jer će vam to sigurno olakšati simptome. Evo još nekih savjeta koji će vam možda pomoći:

Pješačenje i lagano vježbanje. Krug oko zgrade, šetnja do trgovine ili šoping centra bit će katalizator oslobođenja zarobljenih vjetrova i plinova. A kako ste vani, to nikome neće biti problem.

nadutost u trudnoci
Dogovorite šetnju s majkom ili bliskom prijateljicom kojoj ćete slobodno moći reći da ste u misiji oslobađanja vjetrova. Šetnja i smijeh će vam sigurno pomoći, a i odmah ste na svježem zraku…

Jedite polako. Koliko god bili gladni, pokušajte polakše jesti i spriječiti da brzim gutanjem hrane progutate i puno zraka. Dobro sažvačite zalogaj prije no što ga progutate.

Na zahodu podignite noge na stolčić i malo se ljuljajte. Ovakvim sjedenjem na zahodu možda oslobodite blokade i uspijete izbaciti nagomilane vjetrove.

Pijte čaj od metvice ili đumbira. I metvica i đumbir mogu smiriti grčeve i ublažiti bolove zbog natisnutih plinova. Ovi su čajevi sigurni za konzumaciju u trudnoći tako da ih možete bez problema koristiti za rješavanje ovog problema.

Lijekovi Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom koje preparate biste eventualno smjeli koristiti.

I ako sve ostalo ne uspije pokušajte s ovom vježbom. Postavite se u položaj mačke, na sve četiri. Podlaktice spustite na pod, glavu također spustite dolje i nježno se ljuljate naprijed-natrag. To bi trebalo istisnuti bar dio vjetrova.

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Chrissy Teigen

Nakon komplikacija u trudnoći, ipak izgubila bebu

Prije nekoliko dana završila je u bolnici zbog krvarenja

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!

Ana Vučak Veljača

Ana Vučak Veljača: 'U veljači nam stiže bebica!'

Ekskluzivnu vijest Ana je potvrdila u velikom intervjuu za Story

Lujo Kunčević i djevojka Sara

Domaći glumac i veliki zavodnik postaje tata!

U studenom prošle godine glumac je priznao da ga je Kupidova strelica pogodila iz vedra…