rana trudnoća

Vodič za tate kroz jutarnje mučnine: Kako biti uz svoju trudnu partnericu?

Da ne biste rekli kako ne mislimo na buduće tate i njihovo sudjelovanje u trudnoći, odlučili smo pogledati jutarnje mučnine buduće mame iz muške, partnerske perspektive. Što budući tata treba znati o jutarnjim mučninama svoje partnerice, može li joj olakšati i na koji način može biti podrška?

Budući tate, činjenica koju trebate stalno imati na umu, jest da je trudnoća razdoblje koje obilježavaju hormonske promjene popraćene naglim promjenama raspoloženja (kao, recimo jedan malo ćudljiviji PMS, što ste, vjerujemo, već iskusili).

Lako je doživjeti promjene raspoloženja svoga partnera osobno, ali budite svjesni da neke reakcije i ponašanje usmjereni prema vama prije su potaknuti promjenom hormona, nego onime što ste vi rekli ili učinili.

Sve u svemu, možete očekivati emocionalne uspone i padove kod svoje partnerice, a razlozi su njezina prilagodba velikoj promjeni koja se trenutno događa u njezinu tijelu i u njezinu životu. Ponekad simptomi trudnoće mogu biti prilično neugodni.

Ako vam se teško nositi s ovim promjenama raspoloženja, pokušajte razgovarati s prijateljem ili članom obitelji koji je to prošao prije vas, a pomaže i svjesnost o tome da će i ovome trudničkom raspoloženju jednom doći kraj.

Ako partnerica je tužna i bezvoljna duže od dva tjedna, moglo bi biti riječi o depresiji tijekom trudnoće pa je tada dobro potražiti savjet od obiteljskog liječnika. Simptomi depresije u trudnoći mogu varirati od gubitka interesa za ugodne aktivnosti i osjećaja bezvrijednosti do gubitka apetita i učestalog umora.

Nemojte se čuditi, depresivni osjećaji nisu rijetkost tijekom trudnoće, a prema nekim istraživanjima, čak 14-23% trudnica doživi neke simptome depresivnog raspoloženja.

Jutarnje mučnine

Kada krenu jutarnje mučnine, možda na jedan pšosve novi način počnete doživljavati sbvoju partnericu. Baš i nije romantično jutarnje buđenje uz zvuk povraćanja iz WC-a.

Jutarnja je mučnina obično je najintenzivnija početkom dana, ali se može dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Ako partnerica ima jutarnje mučnine, zajedno pokušajte doznati što joj pomaže da se osjeća bolje.

Pokušajte se prilagoditi njezinim željama i ako joj mučninu izazivaju neki mirisi ili hrana, dok ova faza ne prođe, pokušajte ‘trigere’ mučnine držati što dalje od vašega zajedničkog života.

Vjerujte, svaki vaš trud bit će prepoznat, a partnerica će cijeniti sve što činite za nju.

Ako trudnica teško podnosi ovo početno razdoblje trudnoće, ohrabrite ju. Iako joj možda nije do smijeha, ali vaše će je ohrabrujuće riječi pomoći.

Dakle…

  • Pokušajte ne uzeti k srcu promjene raspoloženja. Razgovarajte s prijateljem, članom obitelji ili drugim budućim tatom, možda imaju neki savjet koji vam može pomoći.
  • Ako vaša partnerica ima jutarnju mučninu, izbjegavajte kupovati, kuhati ili jesti stvari od kojih se osjeća loše.
  • Pitajte partnericu kako joj možete pomoći. Osjeća li se bolje ako je sama? Pomaže li joj masaža? Trebate li imati pri ruci zalihe suhih krekera ili badema kako biste ublažili mučninu?
  • Potaknite svoju trudnicu da jede manje, ali češće obroke. Stručnjaci preporučuju grickalice bogate ugljikohidratima poput sira i krekera, tosta, žitarica ili voća.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu…

mama nakon poroda

13 stvari koje nove mame otkriju tek nakon poroda!

Vjerojatno već znate da ćete nakon poroda biti…

Pročitajte i:

oksitocin i adrenalin

Oksitocin i adrenalin: Suprotni po djelovanju, ali imaju svoju ulogu u porodu!

Ljudsko tijelo funkcionira kao savršeni stroj. Svaki organ ima svoju ulogu, svaki hormon ima svoj…

žena razmišlja

Neke se navike s trudnoćom mijenjaju: Stvari o kojima razmišljate kad planirate zatrudnjeti

Toliko silno želite postati mama i, naravno, zamišljate sebe kao buduću trudnicu i mamu te…

beba cura i beba dečko

10 mitova u koje su vjerovali naši 'stari': Hoće li biti curica ili dečko?

Iako danas znamo da je jedini pouzdan način kako doznati spol djeteta ultrazvučna slika, naši…

trudnica spava

Znanstvenici preporučuju trudnicama barem sat vremena dnevnog spavanja!

Ako ste trudnica, opustite se i uživajte u svome poslijepodnevnom odmoru jer najnovija istraživanja pokazuju…