vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza prenosi s majke na bebu, razljutila je aktivistice iz Udruge Roda koje tvrde kako je ta informacija u suprotnosti sa smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, ali i svjetskom praksom. Što im je odgovorio ministar Beroš?

Nakon informacija koje su objavljene na nedavnoj press konferenciji Kriznog stožera za obranu od koronavirusa, a prema kojima će se sve trudnice s dijagnozom bolesti Covid-19, uputiti na carski red, jer se vaginalnim porodom virus prenosi s majke na dijete, Udruga Roda uputila je prosvjedno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu. U pismu navode kako je ta informacija u suprotnosti sa S2K smjernicama za postupanje kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći koje je 16. ožujka 2020. donijelo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) u kojima se navodi kako za trudnice s potvrđenom infekcijom, vrijeme porođaja treba individualizirati ovisno o tjednu trudnoće i uvjetima majke, fetusa i porođaja. Prednost se, navode dalje, treba uvijek kada je to moguće dati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke.

“Europska i svjetska stručna javnost, uključujući SZO, UNICEF te britanski Kraljevski zbor za porodništvo i ginekologiju (RCOG) od početka pandemije imaju vrlo jasan i dosad nepromijenjen stav – skrb trudnica i rodilja treba se odvijati u uvjetima koji jamče dostojanstvenu skrb, uz odabranu pratnju, uz mogućnost da odmah po porodu dobiju svoje dijete u kontakt koža na kožu, da tijekom boravka ne budu odvojene od djeteta te da imaju svu podršku za uspostavu dojenja. Navedene stručne organizacije i društva kontinuirano prate nove spoznaje o ponašanju virusa i tijeku bolesti te na temelju novih spoznaja, gotovo u realnom vremenu, mijenjaju stručne preporuke i smjernice. Svi su jasni u zajedničkom stavu da se carski rez ne preporučuje, osim kad za to postoji opstetrijska indikacija. Naime, osim što carski rez troši resurse zdravstvenog sustava, od opreme do radne snage, on isto znači duži boravak rodilje i djeteta u zdravstvenoj ustanovi, duži oporavak majke i djeteta s većim rizikom za komplikacije, a sve to zajedno povećava rizik za proširenje zaraze u zdravstvenim ustanovama i među zdravstvenim djelatnicima”, stoji u pismu Udruge Roda ministru Berošu.

Na press konferenciji Kriznog stožera ministar Beroš rekao je kako je upućen zahtjev za elaboraciju tog pitanja prema stručnim Službama hrvatskog liječničkog zbora. Rodilištima, rekao je, za sada nisu poslane nikave službene preporuke o tome trebaju li Covid pozitivne trudnice rađati vaginalno ili carskim rezom. To je za sada individualno, no kada dobiju stručno mišljenje, ono će i u hrvatskim rodilištima biti praksa.

U Udruzi Roda, međutim, naglašavaju kako se u hrvatskim rodilištima prakticira carski rez i odvajanje djece od majki koje su pozitivne na koronavirus, neposredno nakon poroda. Time se, uz sve druge rizike koje takav pristup ima, ignorira činjenica da je dojenje iznimno važna epidemiološka mjera, jer majčin organizam koji se bori protiv COVID-a u organizmu pokreće imunološku reakciju koja će pomoći njenom djetetu da lakše prebrodi bolest. Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva preporučili su šest smjernica:

  • u skrbi za majke i djecu neka slijede najnovije smjernice relevantnih institucija, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, te onih koje redovito revidiraju smjernice na temelju novih podataka, poput britanskog Kraljevskog zbora za porodništvo i ginekologiju
  • potvrda ili sumnja na infekciju koronavirusom nije indikacija za carski rez, pa traže da se svim majkama treba osigurati boravak uz djecu nakon poroda
  • omogućiti pratnju na porodu, uz adekvatne epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)
  • poticati i podržavati dojenje odmah po porodu, neovisno je li majka zaražena
  • osigurati posjet patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja
  • primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama osigurati dostatnu i adekvatnu zaštitnu opremu kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

djevojčica u školi u vrijeme oandemije koronavirusa

Ministar o koronavirusu u školama: 'Moguće je pomicanje zimskih praznika!'

'Škole nisu izvori zaraze', potvrdio je danas i…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Škola opet posvađala roditelje, a ugledni znanstvenik poslao ozbiljno upozorenje

"Situacija je alarmantna!", i danas je upozorio ugledni…

Pročitajte i:

u trudovima

Babica na TikToku podigla pravu 'oluju' s videom: Što se događa s cerviksom tijekom poroda?

Trudnoća je stanje tijekom kojeg se puno toga mijenja u ženskom tijelu. Zamislite kako smo…

trudovi

Iskustvo jedne mame: Bila sam protiv poroda kod kuće dok mi se slučajno nije dogodio!

Iako porod kod kuće već godinama nije dio uobičajene zdravstvene skrbi za trudnice, on u…

trudnica spava

Trudnice i snovi: 'Sanjala sam da sam vratila bebu u trbuh, što mi govori moja podsvijest?'

Snovi tijekom trudnoće mogu biti vrlo intenzivni, ali i vrlo neobični. No svi su snovi…

novorođena beba

'Ok, upravo sam rodila. Što sada?' Evo što možete očekivati prva 24 sata nakon bebina rođenja

Ako ste trudni, vjerojatno puno razmišljate o odlasku u rodilište, trudovima i porođaju. I vjerojatno…