trudnica i porod u vrijeme koronavirusa

U Zagrebu trudnica s koronavirusom rodila zdravog dječaka, a stiže vijest i o zdravoj majci s tri zaražena novorođenčeta

U Zagrebu je rodila prva trudnica zaražena koronavirusom, a s druge strane svijeta stiže šok za znanstvenike - zdrava mama na svijet je donijela trojke pozitivne na novi virus!

Žena zaražena koronavirusom u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh rodila je jučer zdravog dječaka. Ova trudnica, kako piše Jutarnji list, nije imala nikakve simptome bolesti, a da je zaražena saznala je kad je njezin suprug, također bez simptoma, stjecajem okolnosti saznao da je pozitivan na koronavirus. Naime, da bi se vrati na svoj posao u Kazahstan, on je morao donijeti potvrdu da nema Covid-19. I onda je uslijedio šok: nalaz je pokazao da je pozitivan, iako se osjećao super te nije imao povišenu temperaturu, imao problem s osjetom okusa ili druge simptome koji se dovode u vezu s Covidom.

"Uhvatila me silna panika. Bila je nedjelja, 21. lipnja, a ja trebam roditi za koji dan. No, onda su epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ riješili problem. Kontaktirali su liječnike moje bolnice KB-a Sveti Duh, jer u blizini stanujem, i već su tada počele pripreme, i moje i u bolnici. Svi su bili sjajni, riješili su me onog velikog straha. Epidemiolozi su mi rekli da do mog slučaja nisu imali ni jednu pozitivnu trudnicu na koronu u tako visokom stadiju trudnoće odnosno pred porod", ispričala je ova mama, koja je rodila u posebnoj prostoriji, prirodnim putem, a trenutačno - s maskom na licu - doji svojeg zdravog mališana. Trenutačno nema dokaza koji bi upućivali na to da se Covid-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka, pa se smatra da blagodati dojenja nadmašuju sve potencijalne rizike od prijenosa koronavirusa kroz majčino mlijeko.

"Sa skoro 20 godina iskustva u zaštiti, savjetovanju i edukaciji o dojenju, Roda ostaje čvrsta u priznavanju dojenja kao važnog čimbenika građenja imunosnog sustava novorođenčeta i dojenčeta. Dojena djeca najčešće ostaju zdrava iako su im roditelji ili ostali članovi obitelji podlegli nekoj zaraznoj bolesti. Raste mreža istraživanja koja pokazuju dobrobiti za djecu koja dojenjem dobivaju mnoge i različite specifične zaštitne proteine, uključujući antitijela, koja dolaze iz humanog mlijeka – direktnim dojenjem", kažu u Udruzi Roda.

I dok je ovo za zagrebačku bolnicu prvi slučaj od početka pandemije da imaju rodilju zaraženu koronavirusom, iz Meksika stiže suprotan primjer - zdrava majka, negativna na koronavirus, rodila je zaražene trojke. Ovo je potpuno novo i za znanstvenike, koji će - kako objavljuje CNN – istražiti mogućnost prijenosa virusa preko posteljice. Znanstvenici su pojasnili da je prijenos Covida-19 s majke na dijete u trudnoći malo vjerojatan, ali se novorođenčad može zaraziti po rođenju od majke ili drugih osoba koji sudjeluju u porodu, liječnika, medicinskih sestara i sl.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

iznenadna dojenačka smrt

Iznenadna dojenačka smrt! Što roditelji mogu učiniti?

Čak 64% smrti beba mlađih od dva mjeseca…

Marijana Batinić

Marijana objavila prvu fotografiju malene Roze

Donosimo i pet zlatnih pravila za prve dane…

Pročitajte i:

Emily Ratajkowski

I Emily Ratajkowski je trudna! Pokazala trbuh na naslovnici poznatog magazina

I Emily Ratajkowki, 29-godišnja manekenka, pridružila se popisu slavnih dama u blaženom stanju. Slavni model…

Katie Holmes

Katie Holmes čeka bebu s novim dečkom?

Svjetski poznati tabloid objavio je i spol djeteta slavne glumice i osam godina mlađeg partnera

Hilary Duff

Glumica ponosno obznanila da čeka treće dijete

Nakon 8-godišnjeg sina i 2-godišnje kćeri, glumica Hilary Duff treći će puta trudna

Chiara Ferragni

Chiara Ferragni otkrila spol druge bebice

Slatku tajnu ovog je puta na svojem Instagram profilu podijelio ponosni tata, reper Fedez