tužna žena sjedi

Trudnoća nakon pobačaja: sedam znakova da ste preboljeli gubitak i da ste spremni za novi pokušaj

Bez obzira na razloge, gubitak djeteta za svaku je osobu bolan. Ako se i vama to nedavno dogodilo, možda su vam savjetovali da trebate odmah ponovno zatrudnjeti. No stručnjaci se s tim ne slažu. Svaka žena, upozoravaju, tugu procesuira na drugačiji način. Prije nove trudnoće, važno je uzeti si dovoljno vremena da zacijelite, i fizički i emocionalno

Osim što su potrebna najmanje tri mjeseca da se tijelo oporavi nakon pobačaja, treba svakako voditi računa i o razvoju anksioznosti i depresije, koji se mogu pojaviti kod žena koje su, nakon što su izgubile bebu, ponovno brzo ostale trudne. Žene, koje razviju anksioznost i depresiju, najčešće muči osjećaj krivnje i srama, a u takvim je situacijama uvijek važno potražiti stručnu pomoć.

Najvažnije je da se ne obeshrabrite. Posve je normalno razmišljati o novoj trudnoći, a ovo je sedam znakova koji pokazuju da ste na nju spremni, i fizički i mentalno:žena gleda odjeću za bebu1. Ponovno gledate odjeću za bebe
Većina majki nakon gubitka bebe ne može podnijeti ni pogled na dječju odjeću. To je zato što odjeća za bebe budi uspomene pa se majke, koje su se suočile s tako bolnim gubitkom, najčešće pitaju: što bi bilo da se to nije dogodilo? No, ako ste spremni otići na slavlje koje su vaši prijatelji upriličili nakon rođenja njihove bebe, ili im želite poslati čestitku, to je znak da ste prošli fazu tugovanja i došli u fazu prihvaćanja gubitka. Također, onoga trenutka kad budete mogli uzeti u ruku neki komad odjeće za novorođenče, a da pritom ne žudite za djetetom koje ste izgubili, to je prvi znak da ste spremni ponovno zatrudnjeti.

2. Ponovno normalno spavate
Nesanica i osjećaj nemira znakovi su da još niste emocionalno zacijelili. Prema Psychology Today, ako ponovno mirno spavate nakon razdoblja žalovanja, to je dobar znak da ste spremni na novu trudnoću.

3. Vratili ste se u redovnu rutinu
Ožalošćeni roditelji nakon gubitka bebe imaju golem osjećaj praznine. Mjesecima ste planirali dolazak djeteta i onda ste ga odjednom izgubili. Osjećate se kao da vaš život više nema svrhu. Ti osjećaji mogu dovesti do depresije i utjecati na vašu svakodnevnu rutinu.

No, ako vam misli o gubitku bebe više ne zaokupljaju veći dio dana, to je dobar znak da ste spremni na novi pokušaj.

4. U stanju ste ponovno uživati
Nakon što izgubi dijete, većina majki ne želi izlaziti i družiti se sa svojim prijateljicama. Misle da će tako izdati sjećanje na svoje dijete.

Ako ponovno želite izaći i zabaviti se s partnerom ili prijateljicama, a da pritom ne osjećate krivnju, to je dokaz da ste prošli depresivnu fazu žalovanja.

5. Ne brinite se oko moguće ponovne trudnoće
Unatoč razlozima koji su doveli do gubitka djeteta, većina majki smatra da su mogle učiniti nešto više kako bi to promijenile. Ako ste i dalje ispunjeni tjeskobom, i zabrinuti ste hoće li vam se ponovno dogoditi isto, to je znak da još uvijek niste spremni zatrudnjeti. Spremna mama imat će sretne misli i veselit će se očekivanom dolasku bebe unatoč iskustvu gubitka.

6. Imate zdrav odnos s partnerom
Istraživanja pokazuju da gubitak djeteta može naštetiti odnosu s partnerom. Kako navodi HealGrief.org, partneri se u takvim situacijama mogu duboko izgubiti u vlastitoj tuzi i zaboraviti na drugog partnera. Ako vi i partner otvoreno razgovarate o gubitku i pomažete jedan drugome izliječiti bol koju osjećate, to je dobar znak da ćete htjeti ponovno zatrudnjeti.

7. Vratio vam se apetit
Gubitak apetita dio je procesa tugovanja većine roditelja. Ako ustanovite da vam se polako vraća apetit, to je dobar znak. Zdrava prehrana pomoći će vam izliječiti svoje tijelo i ojačati.

Ako nakon gubitka bebe razmišljate o tome da ponovno zatrudnite, nije neobično da se vaši osjećaji mijenjaju iz dana u dan. Zapamtite, ako želite ponovno zatrudnjeti, to ne znači da time želite nadomjestiti bebu koju ste izgubili ili da ćete je zaboraviti. Važno je prvo prihvatiti gubitak kako biste se ponovno otvorili za mogućnost novog pokušaja trudnoće.

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da…

'Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama'

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje…

Pročitajte i:

dojenje u trudnoći

Dojite, a ostali ste trudni! Događa se i taj scenarij, samo ne paničarite...

Dojite, a ostali ste trudni. Prvo ste zbunjeni jer su vam rekli da je to…

trudnica i mačka

Mačka ili pas u blizini trudnice: Možete li slobodno maziti svoga kućnog ljubimca?

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Una Pašić Gregović

'Moje afirmacijske kartice za trudnice važne su da im donesu mir, izmame osmijeh i podignu pozitivnu energiju'

Dvadesetšest joj je godina tek, a iza sebe ima nešto više od dvije godine staža…

trudnoća ljeti

Trudničke muke ljeti i kako ih olakšati

Iako trudnoća ljeti ima dobrih strana, neke trudnice teško podnose vrućine pa smo vam pripremili…