žudnja za hranom u trudnoći

Žudnja za nejestivim tvarima u trudnoći

Ako ste trudni i žudite pojesti nešto neobično, to moglo značiti da patite od takozvane pike. Što sve spada u neobično i nejestivo te kako si pomoći?

To je poremećaj koji označuje neprestanu žudnju i opsesivnu potrebu za konzumiranjem nejestivih tvari. Odgonetanje fenomena pike potječe iz najstarijih vremena. Njezin naziv potječe od latinske riječi za svraku, pticu poznatu po neobičnim nutritivnim navikama - ona, naime, jede sve što stigne.
Pika se najčešće otkriva kod djece - pojavljuje se kod oko 10-15 posto mališana. Također je prisutna kod određenog broja trudnica. Zapaženo je da se češće pojavljuje kod budućih majki koje su imale slične afinitete u djetinjstvu ili prije trudnoće, ili su iz obitelji u kojoj se već pojavljivala pika. Pika se češće pojavljuje kod trudnica mlađih od dvadeset godina, obično u prvom i drugom tromjesečju. Uglavnom prestaje nakon porođaja, a rijetko se može nastaviti i poslije.

Nepoznat razlog
Ne zna se točan uzrok pike. Neke studije tu bizarnu žudnju povezuju s manjkom željeza, iako nijedna od tvari za kojima se žudi ne sadržava dovoljnu količinu tog elementa. Međutim, trudnice su prestajale osjećati žudnju nakon regulacije anemije (slabokrvnosti). Jedna psihološka teorija objašnjava da su trudnice koje su jele glinu ili zemlju na taj način smanjivale mučninu, kontrolirale proljev i lakše podnosile mirise tijekom trudnoće. To nije prihvaćeno u praksi, a može biti i štetno za plod. Konzumiranje nejestivih supstancija može biti opasno za buduću majku i bebu. Te se tvari mogu pomiješati s hranjivima i izazvati njihov nedostatak. Nejestive tvari mogu sadržavati toksine i parazite. Osim toga, beba ne dobiva odgovarajuću prehranu, što može izazvati rizik i brojne komplikacije (prijevremeni porođaj, malu porođajnu masu bebe na rođenju, pobačaj).
Srećom, pika je privremeno stanje koje se poboljšava kako trudnoća odmiče, a u trećem tromjesečju gotovo potpuno prestaje. Ipak, za svaki slučaj, važno je imati uravnoteženu prehranu, redovite obroke i ne zamjenjivati doručak kiselim krastavcima.

Tipovi pike
Najčešće opisivani tipovi pike jesu: zemlja ili glina (geofagija), led (pagofagija), štirak (amilofagija). Pika također obuhvaća kredu, šljunak, ugljen, kukuruzno brašno, pastu za zube, sapun, pijesak, mljevenu kavu, sodu bikarbonu, pepeo cigarete, gumene rukavice, igle, konac, mine za tehničku olovku, kosu, ljepilo…

3 pitanja o piki

Što raditi ako žudite za nečim nejestivim?
U prvome redu, nemojte paničariti. To se događa i drugim trudnicama i nije nenormalno. Obavijestite liječnika koji će vas upoznati s mogućim rizicima. Napravite krvnu sliku, uzmite dodatke prehrani, a u dogovoru s liječnikom možete uzimati i određene medikamente. Poželjno je da češće žvačete žvakaću gumu bez šećera.

Kako se dijagnosticira pika?
Simptomi su smanjen apetit, bol u trbuhu, konstipacija (zatvor), dijareja, ponovljene ili parazitarne infekcije, ozljede zuba, crijevna opstrukcija, intoksikacija olovom, živom i drugim teškim metalima. Dodavanje preparata željeza može otkloniti piku kod anemičnih pacijentica.

Postoji li prevencija za piku?
Hranite se zdravo, uz obilje integralnih žitarica, svježeg povrća i voća, uključujući i koštuničavo. Unosite dosta proteina i ugljikohidrata, dovoljnu količinu željeza i folne kiseline. Smanjite šećer, izbjegavajte brzu hranu, gazirana pića i hranu male hranjive vrijednosti.

Tekst: prim. dr. Jasminka Komnenović, pedijatrica-nutricionistica
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…