trudnica

Zastoj žuči u trudnoći

Koje su trudnice sklonije razvoju kolestaze i na koji se način taj problem usporenog otjecanja žuči tretira

Kolestaza je pojava koja označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura, koje u ekstremnim situacijama može biti i zaustavljeno. Trudnička kolestaza može nastati usporenim otjecanjem žuči - bilo iz žučnog mjehura ili iz žučnih kanalića smještenih u jetrima. Javlja se kod svake stote trudnice, što znači da je riječ o relativno rijetkoj pojavi.
Pravi uzrok te pojave još uvijek nije poznat. Za sada su "najsumnjiviji" hormoni. Dobra je vijest da se ubrzo nakon porođaja svi simptomi povlače, većinom bez ikakvih posljedica.

Uloga žuči
Žuč se stvara u jetrima i pohranjuje u žučnome mjehuru, a odatle se prema potrebi izlučuje u dvanaesnik. Njezina uloga u prvom je redu razgradnja masti koje su u organizam unesene hranom.
Kolestaza ili zastoj žuči u trudnoći manifestira se intenzivnim svrbežom - obično na rukama i stopalima, a rjeđe na drugim dijelovima tijela. Najintenzivnija je u poodmakloj trudnoći, kada se najčešće i javlja. Može izazvati dosta neugodnosti, pogotovo ako je svrbež intenzivan i traje dugo. Olakšavajuća je okolnost da nije opasna za samu trudnicu. Što se bebe tiče, opasnost je ipak prisutna - može djelovati negativno na razvoj djeteta. Kod težih oblika kolestaze čak se savjetuje raniji završetak trudnoće.

Simptomi kolestaze
Najčešći je simptom svrbež, tamna mokraća, svijetla ili gotovo bijela stolica te žute bjeloočnice. Što se tiče svrbeži, on je najintenzivniji na dlanovima i tabanima, a često može biti jedini pokazatelj kolestaze kod trudnica. Svrbež je česta pojava u trudnoći, ali u uobičajenim okolnostima nije tako jak i javlja se na mjestima na kojima se rasteže koža i stvaraju strije. Povišena razina hormona može prouzročiti relativno podnošljiv svrbež. Moguće je također da se javi svrbež koji intenzitetom i lokacijom potpuno imitira onaj koji izaziva kolestaza. To je razlog više da se obratite liječniku, kako bi se postavila prava dijagnoza. Ne čekajte da se pojave svi navedeni simptomi ako je jedan već prisutan.

Vjerojatnost oboljenja
Kao i kod većine bolesti, pojava kolestaze u obitelji ili kod same žene prije trudnoće znatno povećava rizik obolijevanja u trudnoći. Također, ranije bolesti ili ozljede jetara, blizanačka trudnoća, kao i izvantjelesna oplodnja (IVF), pokazuju povećanu sklonost zastoju žuči.
Kada je beba u pitanju, zastoj žuči u trudnoći može izazvati ozbiljne probleme. Prije svega prijevremeni porođaj. Također uzrokuje pražnjenje crijeva, čiji sadržaj dospijeva u plodovu vodu. Ako potom dođe do aspiracije, odnosno udisanja tijekom samog porođaja, mogu se pojaviti ozbiljne poteškoće s disanjem.
U tom slučaju obično se izaziva prijevremeni porođaj, prirodnim ili operativnim putem. Procjenu i odluku o trenutku i načinu porođaja donosi ginekolog-porodničar nakon savjetovanja s pedijatrom-neonatologom i anesteziologom.

Postavljanje dijagnoze i liječenje
Osim podataka koji ukazuju na mogući poremećaj, potrebne su i pretrage koje daju uvid u funkcionalno stanje jetara. Nužno je određivanje razine bilirubina u krvi.
Ciljani ultrazvučni pregled može dopuniti sliku stanja i pridonijeti uspostavljanju pravilne dijagnoze. Osnovna je namjera terapije ublažiti nesnosan svrbež i izbjeći moguće komplikacije. Svrbež se može ublažiti potapanjem ruku i nogu u mlaku vodu, a poslije će vam liječnik preporučiti primjenu određenih krema. I ovdje vrijedi pravilo da ništa ne poduzimate na svoju ruku, osobito kada su u pitanju lijekovi, pa čak i kreme ili losioni.
Komplikacije se mogu izbjeći redovitom kontrolom stanja jetara, ultrazvučnim pregledom žučnih vodova, određivanjem bilirubina u krvi, izvođenjem nonstres testa − kojim se izravno promatra ponašanje bebe, njezini pokreti i pogotovo utjecaj tih kretnji na rad njezina srca. U krajnjem slučaju, komplikacije se sprečavaju porođajem oko 38. tjedna ili prije ako se procijeni da bi šteta za bebu bila veća i teža od prijevremenog porođaja.

Tekst: prim. mr. sc. dr. Dragoslav Lekić, ginekolog
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Martina Bijonda: 'I danas pamtim dan kada sam rodila u 27. tjednu trudnoće'

Nakon dva spontana pobačaja, Zagrepčanka Martina Bijonda u…

Poznata glumica u drami zbog prijevremenog porođaj trećeg djeteta

Stručnjak otkriva na koja tri načina počinje prijevremeni…

trudnica u išćekivanju porođaja

Prijeti li mi prijevremeni porođaj?

Rijetko koja trudnica dočeka termin porođaja bez briga,…

Test koji može predvidjeti prijevremeni porođaj

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su krvni…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…