VIDEO: trudnoća od 11. do 15. tjedna

Treći mjesec trudnoće je zadnji mjesec vašeg prvog tromjesečja, ipak simptomi rane trudnoće bi mogli biti i dalje izraženi. Većina je trudnica i dalje iscrpljena, no neka vas tješi da su pred vama najbolji dani trudnoće. U ovom mjesecu trudnoće bi mogli čuti i kucanje srčeka, što je najljepši osjećaj na svijetu.

Na liječničkom vas pregledu ovaj mjesec očekuje pretraga urina, mjerenje veličine maternice, mjerenje težine i krvnog tlaka, osluškivanje rada fetusovog srca, ustanovljenje visine fundusa, te razgovor o svemu što vas brine ili zanima.

Tjelesno, u trećem mjesecu trudnica može osjećati učestalu potrebu za mokrenjem, mučninu i povraćanje, žgaravicu, želučane tegobe, napuhnutost, umor, pospanost, nešto obilniji iscjedak iz rodnice, zatvor, promjene na dojkama, povremene glavobolje, sve tjesniju odjeću, žudnju ili gađenje prema određenoj hrani, vidljivost vena, povremene vrtoglavice i slabost, te pojačan tek.

Emocionalno je i dalje prisutna neuravnoteženost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, nerazboritost, osjećaj spokoja, strah, tjeskoba i radost.

U trećem mjesecu trudnoće je maternica nešto veća od grejpa, te se struk malo proširio. Do kraja trećeg mjeseca će se moći napipati maternica u donjem dijelu trbuha, a nalazit će se neposredno iznad stidne kosti.

Beba se sada zove fetus i raste jako brzo. Do kraja trećeg mjeseca fetus je otprilike dugačak oko 6,5 centimetara i težak oko 42 grama. Sada je veličine jabuke. Glavica se fetusu nalazi na vratu umjesto na ramenima, te je još uvijek neproporcionalno velika. Na vlasištu se počinju primjećivati prve vlasi. Oči se počinju približavati jedno drugome, te se uši povlače na svoje mjesto. Fetus počinje sve više nalikovati ljudskom biću.

Prstiće na rukama i nogama pokriva meki pokrov budućeg nokta, te su ručice postale funkcionalne. U usnoj se šupljini razvijaju okusni pupoljci, kao i refleks sisanja, a uz njih je formirano i dvadeset pupoljaka, koji će se razviti u zube jednog dana.

Fetus počinje proizvoditi urin, koji izlučuje u plodovu vodu, a vanjski spolni organi su dovoljno razvijeni pa je moguće utvrditi spol djeteta.

Tekst i video: Ana Zibar
Izvor: www.zenskisvijet.com

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Prirodna borba protiv uši na vlasištu

U jaslicama, vrtićima i školama često se javljaju…

Odrastanje uz pozitivan način razmišljanja

Donosimo vam deset konkretnih uputa kako poticati optimizam…

Naše dijete neće biti razmaženo

Roditeljima je teško djetetu reći "ne", a svi…

Napadaji panike i kako se s njima nositi?

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…