VIDEO: Trudnoća od 1. do 5. tjedna

Kroz sve tjedne blaženog stanja provest će vas Ana Zibar koja je tijek svoje druge trudnoće marljivo zabilježila kamerom i opisala najbitnije promjene karakteristične za to razdoblje. Prvi u nizu videa koja ćemo prenijeti s njezinog portala Ženski svijet je za razdoblje do 5. tjedna trudnoće.

Čestitam i dobrodošle u drugo stanje ? Vaše tijelo je još daleko od trudničkog izgleda, ali vi se vrlo vjerojatno tako osjećate. S početkom trudnoće dolaze umor i bol u dojkama, a vaše se tijelo počinje pripremati za stvaranje djeteta i mjesece koji su pred vama. Sa svakim dolazećim mjesecom vaše će tijelo doživljavati razne promjene.

Odlaskom na pregled kod ginekologa očekuju vas neke pretrage. S prvom pretragom liječnik će potvrditi vašu trudnoću, te će prvo pitanje biti prvi dan vaše zadnje menstruacije. Po prvom danu vaše zadnje menstruacije će liječnik utvrditi očekivani datum poroda. Prva pretraga na koju će vas liječnik nakon pregleda uputiti je vađenje krvi i urina.

Na sva pitanja koja vas liječnik upita, obavezno odgovarajte iskreno, te ukoliko ste ranije imali pobačaja, pa makar i spontanih ili kroničnih bolesti, obavezno ih spomenite doktoru, kako bi mogao vašu trudnoću voditi kako treba i bez greške.

Vrlo je važno i da znate s koliko kila ste ostali u drugom stanju, tj. koliko kila imate na početku trudnoće, kako bi se mogao pratiti vaš razvoj i stanje vašeg tijela kroz trudnoću.

Postoji niz rutinskih pretraga koje se obavljaju na početku trudnoće, a to su pretraga krvi, analiza urina, probir krvi, papa test, itd. Ovisno o tome što će liječnik smatrati bitnim za vas. Važno je da od samog početka stvorite dobar odnos sa svojim liječnikom i da se ne sramite ništa pitati.

U prvih mjesec dana trudnoće možete i ne morate osjetiti prve simptome. Neke trudnice su jednostavno tolike sretnice, da manje ugodan dio trudnoće jedva primijete, a neke osjete tek neke simptome ?

Tjelesne promjene u prvih mjesec dana su umor i pospanost, mučnina i povraćanje, žuđnja prema određenoj hrani ili gađenje, izostanak menstruacije, učestalo mokrenje, žgaravica i napuhnutost i promjene na dojkama. Dojke su vam sada već malo punije, a trbuh zaobljeniji ?

Emocionalne promjene u prvih mjesec dana trudnoće su strah, tjeskoba, radost, razdražljivost, plačljivost, nagle promjene raspoloženja i neuravnoteženost.

 

Izgled embrija

Do kraja prvog mjeseca trudnoće je beba stara tek 2 tjedna. Sićušan embrij je nalik punoglavcu, te je puno manji od zrna riže. Do kraja mjeseca embrij već ima glavicu s usnim otvorom, rudimentarni mozak i primitivno srce koje je počelo kucati. Ubrzo će se pojaviti i začeci ruku i nogu ?

 

Video i tekst: Ana Zibar, www.zenskisvijet.com

Foto: Youtube, Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Prirodna borba protiv uši na vlasištu

U jaslicama, vrtićima i školama često se javljaju…

Odrastanje uz pozitivan način razmišljanja

Donosimo vam deset konkretnih uputa kako poticati optimizam…

Naše dijete neće biti razmaženo

Roditeljima je teško djetetu reći "ne", a svi…

Napadaji panike i kako se s njima nositi?

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…