trudnica

Trudnoća u četrdestima

Dobro zdravstveno stanje, kvalitetna prenatalna njega i upornost ključ su uspješnog začeća i trudnoće kod žena u četvrtom desetljeću života.

Prirodno začeće u četrdesetima mnoge žene isprva zatekne nespremne. To ne čudi kad je poznato da su izostanak mjesečnice, dobivanje kilograma i umor simptomi i trudnoće i menopauze. Također, statistika pokazuje da žena u ranim četrdesetima ima tek 35-40 posto vjerojatnosti da zatrudni zbog ubrzanog propadanja plodnih jajnih stanica, dok je umjetna oplodnja učinkovita tek u oko 10 posto slučajeva nakon 43. godine.

Nekada su žene u četrdesetima rađale svoje četvrto, peto ili šesto dijete, dok je posljednjih godina sve češći trend prvorotkinja ove dobi. Žene koje u četrdesetima svjesno odlučuju postati majkom prvi put obično su u odličnoj tjelesnoj formi, žive zdrav život, pa imaju i veće šanse uspješno iznijeti trudnoću. Ipak, treba imati na umu da je rizik od spontanog pobačaja iznimno visok - na taj način biva prekinuta svaka četvrta trudnoća, dok jedna od sto trudnica u četrdesetima rađa dijete s Downovim sindromom. Liječnici stoga preporučuju niz pretraga - od kombiniranog testa rizika, preko amniocenteze do biopsije korionskih resica.

Ne treba zaboraviti ni mnoge druge medicinske rizike za majku i dijete, poput visokoga krvnog tlaka, trudničkog dijabetesa, prerano oljuštene posteljice i preuranjenog porođaja. Većina porođaja obavlja se carskim rezom, a djeca se obično rađaju s manjom tjelesnom masom. Osim zdravstvenih rizika, trudnice u četrdesetima teže podnose iscrpljenost organizma i umor uzrokovan hormonskim promjena, kao i dodatnu težinu na kostima i kralježnici. Dakako, stalan liječnički nadzor, redoviti pregledi ultrazvukom i održavanje zdravih navika uoči začeća i tijekom trudnoće apsolutni su imperativ za zdravlje djeteta i majke.

MATERIJALNO SAMOPUZDA­NJE I OPUŠTENOST

Prvorotkinje koje u četrdesetima svjesno planiraju trudnoću obično imaju uspješnu karijeru i stabilnu vezu. U profesionalnom smislu ostvarile su sve ciljeve te su spremne uložiti svoje vrijeme i energiju u djecu. U materijalnom smislu ništa im ne manjka. Naprotiv, spremne su uložiti dodatna novčana sredstva kako bi svojim mališanima ponudile najbolju moguću njegu, odjeću, hranu i opremu. Uz to iza sebe imaju bogato životno iskustvo, općenito su samopouzdanije, sigurnije u sebe i opuštenije tijekom trudnoće.

Njihova emotivna zrelost i opuštenost prednost je i u brizi za dijete. U odgoju su mnogo strpljivije te usredotočene na uživanje u svakom aspektu podizanja djeteta. Neka su istraživanja pokazala da majčinstvo u kasnijoj dobi pozitivno utječe i na emotivno zdravlje djeteta. Točnije, potomci takvih roditelja češće završavaju visoke škole i fakultete od djece s mlađim roditeljima.

Tekst: Zdravka Giba
Foto: Thinkstock

 

Tagovi:

Vezano uz temu

Što je rizična trudnoća?

Prosječna dob rodilja u čitavom se zapadnom svijetu,…

Janet Jackson zatrudnjela u 50. godini života

Janet Jackson, glazbena diva i sestra pokojnog kralja…

trudnoća

Trudnoća u tridesetima

Majčinstvo u trećoj dekadi života sa sobom donosi…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…