Trudnoća bez partnera – korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi kroz veliki broj promjena i stvari na koje mora obratiti pažnju.

Priličan broj trudnica koje se nađu u situaciji bez partnera okružen je pažnjom i brigom roditelja, koji budno prate njihovo zdravstveno stanje i promjene raspoloženja, pomažu oko kućanskih poslova i slično. U većini slučajeva roditelji će odmah odreagirati kada je to potrebno i potruditi se da buduća mama i njena beba budu što bolje. O kvaliteti života, samoći, ali i svemu što trudnoća bez partnera donosi, detaljno je ispričala klinička psihologinja Neda Subota.

Kvaliteta života se mijenja

Ima dosta roditelja koji nisu upućeni u odnos njihove kćeri s partnerom, jer nisu u najboljim odnosima. Jednako je teška situacija ako roditelji žive daleko, stariji su, bolesni (možda nisu ni živi ili je buduća majka posvojena). Kada trudnica ostane bez partnera, kvaliteta njezinog života se iz osnove mijenja. Odnos s partnerom više nije važan životni projekt u kome su se izmjenjivale uloge u komunikaciji, planiranju, razmjeni emocija, druženju. Prekid veze ili razvod izaziva osjećaj nepotrebnosti i odbačenosti u svemu što je uloženo u jedan odnos, a to razvija osjećaj usamljenosti. Usamljenost predstavlja pasivno stanje u kome se osoba osjeća kao da je izolirana, što uzrokuje neraspoloženost, tugu i slično. Sve ono što je radila, planirala i ulagala s partnerom, po njegovom napuštanju zajednice (ako je zajednice uopće bilo) treba nastaviti sama.

 

Samoća je često stvar izbora

Partnerski odnos sadrži i dogovor između osoba, posebno kada žena čeka bebu. On se sastoji u prestrukturiranju fizičkih aktivnosti i određenih mentalnih napora trudnice na poslu, ili u vezi s učenjem, ili u odnosu na aktivnosti s prvorođenom djecom u obitelji. Usamljena trudnica može se osjećati otuđeno, bespomoćno, klonulo, može osjećati strah, ljutnju, nemir, ali i samu sebe sažalijevati u smislu: “Ružna sam, glupa, nezanimljiva, spora, bezvrijedna…”. Usamljenost smanjuje samopoštovanje, a njegova niska razina je povezan s tugovanjem i depresivnošću. Jačina osjećaja usamljenosti varira tijekom dana i tjedna, ovisno o aktivnostima trudnice, kao i motivacije iz njenog najužeg okruženja. Prisustvo roditelja, obitelji i prijatelja je najvažnije tijekom vikenda ili praznika, a posebno je značajno ako žena održava trudnoću (kada je minimalno pokretljiva).

Mnoga suvremena istraživanja su pokazala da je samoća češće nečiji izbor nego što je nametnuta. Inače, sam pojam ima višestruko značenje. U partnerskom odnosu trudnica, kao i njen partner, imaju slobodu izbora vremena koje žele provoditi sami, a da pritom budu dobro raspoloženi. Naime, važnost se pridaje nekom minimalnom vremenu tijekom dana, potrebnom da osoba bude sama, bez partnera ili drugih ljudi. Vrijeme samovanja može se potrošiti u nekoj aktivnosti koju će obavljati više automatizirano ili se pasivno odmarati.

Biti sam, razmišljati o danu koji je prošao, usredotočiti se na razumijevanje sebe i vlastitih potreba jako je važno za psihološku ravnotežu svakog čovjeka. To su trenuci kada može doći do pravog opuštanja, što je svakoj trudnici neophodno. Međutim, prekid s partnerom može kod trudnice produžiti i uvećati osjećaj usamljenosti kao izuzetno neugodnog doživljaja.

Napravite svoj životni projekt

Nakon prvog naleta tuge i spoznaje da je ostala sama sa svojom trudnoćom, žena ima priliku napraviti novi, drugačiji životni projekt za sebe i dijete koje očekuje, jer ona ni u kom slučaju nije sama. Buduća majka treba se aktivirati, da razmisli o važnim životnim aspektima, kao što su:

– Rješavanje stambenog prostora za nju i dijete (sama ili u zajednici s roditeljima, ili nekim drugim)

– Mjesečni materijalni prihodi (raspoloživa sredstva, samostalna ili udružena)

– Pitanje zaposlenja (nalaženje posla, tekući posao, izgledi za promjenu posla u nekom kasnijem razdoblju)

– Nastavak obrazovanja, pohađanje kakvog tečaja ili prekvalifikacija

– Rješavanje zdravstvenih pitanja ako ih ima ona ili bilo koji član njene najuže obitelji (što zahtijeva otvorene razgovore i planiranja)

– Briga o vlastitom izgledu i zdravlju, što može podrazumijevati brigu o prehrani, određene fizičke vježbe, prakticiranje nekog sporta ili slično

– Materijalne mogućnosti za nabavku kvalitetnih namirnica, kao i osnovnih stvari za bebu i mamu

– Pitanje pomoći budućoj mami povodom svih aktivnosti u prvim danima poslije porođaja (potrebne namirnice, kuhanje, pranje, čišćenje, pomoć oko kupanja, presvlačenja i sl.)

– Pitanje daljnje komunikacije i druženja sa zajedničkim prijateljima, kao i vlastitim prijateljima prije stvaranja zajednice. Potrebno je da se i druga strana potrudi kako bi se prijateljstvo održalo.

– Dogovor s djetetovim ocem oko sudjelovanja u odgoju, alimentaciji, brizi oko djeteta… u suradnji sa socijalnom službom.

– Briga oko ostale djece ako ih ima još.

Nekoliko pravila ponašanja:

1. Potrebno je dobro razmisliti o vlastitom položaju, da se preispitaju osobna očekivanja, razrade strategije za rješavanje svih važnih životnih aspekata. Drugim riječima, trudnica odgovara na pitanja koji problem rješava i kako ga rješava. Tako podiže vlastitu razinu odgovornosti, samostalnosti i samopoštovanja.

2. Buduća mama ne bi trebala biti previše kritična, već ozbiljno razgovarati s osobama iz svog najbližeg okruženja, saslušati svaku od njih, kao i sve prijedloge prije nego donese neke značajne odluke. Tako uči pažljivo slušati, izvlačiti zaključke iz tuđih iskustava, kao i da pomogne drugima kada joj se obrate za pomoć.

3. Bez obzira na trenutno loše osećaje, trudnica se nikako ne treba povlačiti, već smisliti kreativne ili zabavne aktivnosti kojima se može baviti, posebno kada je sama. Ima toliko puno aktivnosti u kojima može uživati, što će joj pomoći da se opusti.

4. Trudnica se može uključiti u neku organizaciju koja se bavi humanitarnim radom, kako bi pomagala drugim ljudima. To joj može biti prilika za novi posao, nove kontakte ili nova druženja. A tako stječe i nova iskustva.

5. Svaku ljutnju treba razriješiti sama ili uz nečiju pomoć i okrenuti se novim planovima jer joj inače negativno utječe na zdravlje. Ne treba stalno analizirati prošlost, budući da to izaziva napetost, a potom i agresiju. Treba samo izvući zaključke na temelju kojih treba unijeti neke promjene u vlastiti život kako se greške ili krive procjene ne bi ponavljale.

6. Jako je važno da buduća mama bude usmjerena ka budućnosti. Dijete koje je na putu treba osjetiti ljubav i dobru energiju, kako bi se razvijalo na zdrav način.

 

Tekst: yumama.com
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…