Trudnice, znate li kako ispravno podizati teret?

Mnoge trudnice se ne obaziru na to kako podižu svoju mlađu djecu ili stvari koje nose, no puno je zdravije i mudrije ako to rade na određen način, a k tome teže terete ne bi niti smjele podizati

Neke se žene tijekom trudnoće osjećaju jednako dobro i snažno, ako ne i snažnije, kao i prije trudnoće. To je sjajno, ali može dovesti do situacija u kojima ne paze dovoljno, zaborave na promjene u tijelu koje ipak zahtijevaju malo više promišljanja nego inače. Sigurno ste čitale ili čule da vaši ligamenti u trudnoći postaju fleksibilniji, a zglobovi manje stabilni pa je poznato i često ispadanje predmeta iz ruku dok ne shvatite da ih sada treba malo čvršće primiti. Neke žene po tome i prepoznaju da su trudne, ako im to nije prva trudnoća. Usporedo s rastom trbuha pomiče se težište tijela prema dolje i stvara se pritisak na donji dio leđa zbog čega taj dio voli puno češće boljeti. Zbog toga trebate biti opreznije i pri hodanju ili plesanju (ako plešete) i vježbanju jer se povećava mogućnost pada a time i povrede djeteta i sebe. Pripazite i na to koliko je vaša obuća stabilna i klonite se cipela s visokom petom (osobito onih s tankom petom).

Iz istog je razloga važno i kako podižete terete, pa makar taj teret bio i vaše dvogodišnje dijete. Prvo savijte noge lagno u koljenima, leđa držite što ravnije i više opteretitite mišiće nogu umjesto leđa. Ako je teret toliko težak da izaziva veće naprezanje, ne podižite ga sami, već potražite pomoć. Vaša će vam leđa biti zahvalna ako dodatno pripazite na njih, a i nećete se izlagati nepotrebnom riziku. Pa kad vas sljedeći put uhvati poriv da ispremještate sav namještaj po kući, pozovite dovoljno snažne ljude koji će to napraviti umjesto vas. Radije vježbajte svoju snagu uz stručno vodstvo joga ili pilates instruktorica specijaliziranih za vođenje vježbi za trudnice.

 

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

 

 

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad…

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno…

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Donosimo smjernice fizioterapueta za mame koje planiraju drugu…

Bolovi u leđima kod trudnica

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima.…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…