Suhe oči, otekli kapci, promjena dioptrije u trudnoći

Kako dolazi do promjene u cjelokupnoj fiziologiji ženskog tijela u drugom stanju, nije neobično da sve te promjene utječu i na vid, osobito pod utjecajem hormonskog disbalansa.

Iako je većina promjena u tijelu tijekom trudnoće fiziološke prirode, to nekad može dovesti i do patoloških posljedica, te povećanje hormona može prouzrokovati probleme s vidom. U većini slučajeva to su privremena stanja koja će se kasnije vratiti u normalu.

Ipak, prema riječima liječnice Marise Williams, važno je znati za te moguće promjene u vidu, te prepoznati znakove koji indiciraju ozbiljnije probleme.

Promjene oka tijekom trudnoće kategoriziraju se kao fiziološke (normalne i privremene) i patološke (problemske). Patološke promjene su u stvari promjene u postojećoj patologiji oka, komplikacije ili sistemske bolesti.

Ako imate bilo kakvo stanje prije trudnoće, poput glaukoma, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa, važno je razgovarati s oftalmologom kako bi on uočio promjene ako ih ima.

Kako trudnoća utječe na vaš vid?

Tamnjenje kože

Najčešće fiziološke promjene su povećanje pigmentacije u predjelu očiju. Tamnjenje lica tijekom trudnoće, odnosno “trudnička maska”, kloazma ili melizma razvija se zbog pojačanog lučenja estrogena, progesterona i hormona koji stimulira melanocite.

Suhe oči

Trudnoća može dovesti do oštećenja mrežnice, što uzrokuje suhe oči. Dehidratacija nastaje zbog mučnine i povraćanja, a upotreba lijekova protiv povraćanja može još pogoršati stanje. Dobra vijest je da je ovo privremeno stanje i nestat će ubrzo nakon porođaja. Kapi koje ovlažuju oči su sasvim sigurne za upotrebu tijekom trudnoće, te olakšavaju neugodnosti u očima.

Pokušajte i s nekoliko domaćih trikova:

– Probajte s toplim ili hladnim oblozima

– Povećajte vlažnost zraka u kući

– Izbjegavajte klimu i sušila za kosu

– Neka vam oči budu čiste i redovno ih perite vodom

– Pijte dosta tekućine

– Unosite dovoljno omega masnih kiselina

– Nemojte nositi leće neko vrijeme

– Koristite naočale za sunce da se zaštitite od vjetra

– Većina kapi je sigurno za upotrebu i mogu se koristiti za ublažavanje neugodnog osjećaja u oku

Promjene u prelamanju

Tijekom trudnoće, promjene u razini hormona mogu promijeniti snagu vaših naočala za vid ili kontaktnih leća. Iako nemate mnogo razloga za brigu, ipak bi bilo dobro porazgovarati s oftalmologom koji vam može, a i ne mora mijenjati dioptriju.

Otekli kapci

Otečenost oko očiju je još jedna vrlo česta posljedica hormonskih promjena. To može imati utjecaja na periferni vid. Osnovno pravilo je da ne budete škrti u unosu vode i da se držite zdrave prehrane, s malo natrija i kofeina. Zdrave navike spriječit će zadržavanje vode i bolje ćete se osjećati.

Kontaktne leće

I leće i tekućina za ispiranje leća su potpuno sigurni za upotrebu tijekom trudnoće. Kako biste spriječili iritacije zbog kombiniranja suhih očiju i leća, perite ih češće odgovarajućom tekućinom za pojedinu vrstu leća. Ako su oči suhe, a nošenje leća previše neugodno, prestanite ih koristiti na neko vrijeme. Ne brinite, sve će se vratiti u normalu nakon porođaja.

Može li migrena biti povezana s očima?

Migrene prouzrokovane hormonskim promjenama su veoma česte. One izazivaju pulsirajuću bol, obično samo na jednoj strani glave. Obično su praćene mučninom, povraćanjem, povećanom osjetljivošću na svjetlost i zvuk. Simptomi upozorenja, poznati pod nazivom aura, često se javljaju prije ili tijekom glavobolje. To može uključivati siptome kao što su bljesak svjetlosti, slijepe točke ili peckanje na jednoj strani lica, ruke ili noge.

Lijekovi mogu pomoći u sprječavanju migrene, kao i da budu manje bolne. Ako ste trudni i imate migrene, razgovarajte sa svojim ginekologom prije uzimanja bilo kakvih lijekova za glavobolju.

 

Tekst: yumama.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…