Slatkiši u trudnoći: Kako zaslađivači utječu na zdravlje trudnica?

Svim budućim mamama je jasna ta ogromna želja i potreba za slatkišima, pa izdvajamo one zaslađivače koje možete bez grižnje savjesti koristiti, kao i one koje bi trebalo izbjegavati u trudnoći.

Pravilna prehrana u trudnoći je velika borba za ženu, s obzirom na ogromnu potrebu za slatkišima. Ipak, potpuno izbjegavanje slatkiša nije potrebno (ako nemate dijabetes). Ključ je u odabiru sigurnih zaslađivača koji vam mogu pomoći da uživate, a uz to i smanjite rizike dijete tijekom trudnoće.

Višak šećera je loš za zdravlje, te suprotno popularnim uvjerenjima, većina zaslađivača je potpuno sigurna za upotrebu tijekom trudnoće, iako mnogi liječnici i nutricionisti govore svojim pacijenticama da ih se drže podalje.

Prirodni ili nutritivni zaslađivači poput saharoze (bijeli šećer), meda i fruktoza nisu toksični, ali podižu razinu šećera u krvi. U nekim slučajevima to može dovesti do povećane tjelesne mase tijekom trudnoće. Kod žena s rizikom od gestacijskog dijabetesa, šećer i zaslađena hrana mogu naštetiti bebinom razvoju. Također, šećer se smatra praznim kalorijama, jer sadrži vrlo mali broj nutrijenata.

Šećerni alkoholi, poput maltitola i ksilitola su kalorični i bogati, a uz to imaju nizak glikemijski indeks, te ne podižu toliko razinu šećera u krvi poput ostalih zaslađivača. Mogu jako djelovati na želudac te izazvati dijareju ako se pretjerano konzumiraju, ali to u isto vrijeme znači da pomažu kod zatvora. Stevija, koja je također sigurna za upotrebu tijekom trudnoće, ne sadrži niti jednu kaloriju (ne utječe na razinu šećera u krvi).

Zaslađivači koje treba izbjegavati

– Kada govorimo o umjetnim zaslađivačima, obavezno izbjegavajte saharin i ciklamat.

Aspartam nije preporučljiv, jer se tijekom istraživanja na štakorima pokazalo da utječu na defekte po rođenju. U istraživanjima kod ljudi, ovaj rizik ipak nije potvrđen. Pripazite, ima ga u mnogim namirnicama i gotovo svim žvakaćim gumama.

Sukraloza i acesulfam su se također pokazali kao sigurni.

Najbolje bi bilo držati se zaslađivača koji imaju nizak glikemijski indeks ili manju količinu kalorija u sebi. Većina profesionalaca predlaže korištenje svih zaslađivača umjereno, te ne može doći do pretjerane upotrebe određenog.

Naravno, uvijek je bolje držati se prirodnih zaslađivača, uz što manju upotrebu umjetnih sladila. Zaslađivači se nalaze svugdje, uključujući sokove, žvakaće gume, pecivo, jogurt, slatkiše, čokoladu… Upravo zbog toga uvijek čitajte sastav na proizvodu. Prirodni voćni šećeri se mogu upotrebljavati za zaslađivanje hrane. Na primjer, koristite crveno voće, jabuke, breskve umjesto dodatnih šećera.

Šećerni alkoholi (polioli) poput ksilitola, sorbitola, malitola, nalaze se prirodno u voću, ali se vrlo često prave i umjetno. Oni su preporučljivi za upotrebu kod dijabetičara, jer ne podižu jako razinu šećera u krvi.

Prirodni šećeri

Saharoza (beli šećer) nastaje od šećerne repe ili šećerne trske rafiniranjem koje otklanja nečistoće (i nutrijente) iz biljke.

Fruktoza (voćni šećer) sadrži istu količinu kalorija kao i saharoza, ali je dvostruko slađa, te ćete iskoristiti mnogo manju količinu.

Glukoza je najjednostavniji šećer, i ima visok glikemijski indeks. Nije preporučljiva za osobe koje imaju problema s povišenim šećerom i inzulinom, ali je dobra dopuna energije tijekom i nakon većih napora.

Stevija je slatka biljka koja raste u nekim dijelovima Paragvaja i Brazila. Sadrži steviozide, supstance odgovorne za veliku slatkoću. Nema kalorija i jako je dobra za kuhanje i pečenje. Dakako, ako vam odgovara njezin okus.

Umjetni zaslađivači

Acesulfame potassium (K) se koristi u velikom broju namirnica, a poznat je po tome što dosta pojačava okus. Tijelo ga ne prepoznaje, nema kalorija u sebi. Vrlo malo podiže razinu šećera i inzulina u krvi.

Aspartam je oko 200 puta slađi od saharoze, tako da nema veliku kalorijsku vrijednost, niti naglo podiže razinu šećera u krvi. Podvrgnut je raznim ispitivanjima tijekom godina, jer postoji mogućnost da je povezan s mnogim bolestima, međutim, znanost nije uspjela potvrditi tu vezu.

Sukraloza je šećer s malim brojem kalorija i niskom glikemijskim indeksom. Nastao je kemijskim procesom od bijelog šećera. Iako je napravljen od šećera, organizam ga ne prepoznaje kao ugljikohidrat, te ima nizak glikemijski indeks.

Saharin organizam ne može uništiti, tako da nema inzulinskog odgovora na njega. Nema kalorije i jedan je od najstarijih umjetnih zaslađivača. Ipak, još uvijek nije dokazan kao siguran za upotrebu, osobito ne u trudnoći.

Izvor: yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

trudnički dijabates

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest u trudnoći

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest se javlja…

trudnički dijabetes, gestacijski dijabetes

Vježbom protiv trudničkog dijebetesa

Mnoge žene s trudničkim dijabetesom imaju velike koristi…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…