Savjeti za trudnice radoholičarke

Iako vam se možda čini da se možete nositi sa svim izazovima svog posla unatoč trudnoći, ne zaboravite da drugo stanje ipak zahtijeva i drugačiji pristup, više odmora, opuštanja, a manje stresa

Žene su same sebi postavile velik i zahtjevan zadatak dokazivanja da mogu biti jednako uspješne na poslu i u ulozi majke. I sve to ne bi bilo loše kad bi se majčinstvo moglo vremenski ograničiti na radno vrijeme od 8 do 16 sati. Ali ne može. Kad jednom postanete majka, tu ćete ulogu obavljati 24 sata na dan, svaki dan i tako najmanje do djetetove punoljetnosti, a obično i puno dulje, s tom razlikom da dijete prve tri godine treba upravo majku koja će s njim provoditi što više vremena i osigurati mu, kako zna i umije, najbolje temelje za daljnji razvoj. A ulogu majke teško može itko zamijeniti. Slično vrijedi i za očeve, čiju ulogu ovime nikako ne mislimo umanjiti. Zbog ovih činjenica dokazivanje na radnom mjestu ne bi smjelo prevagnuti nad interesima djeteta. Osjećaj vrijednosti ionako se gradi u nama samima cijelog života i ne bi smjelo ovisiti o uspjesima na radnome mjestu.

Stoga donosimo 5 savjeta za trudnice kojima je izuzetno važno da unatoč trudnoći nastave jednakim tempom pratiti zahtjeve svojih nadređenih i općenito graditi karijeru:

  1. Planirajte odmor. Spavajte namjenja osam sati na dan, još bolje 10 sati, bez obzira na to što vam donedavno nije trebalo više od šest sati sna. Organizam trudnice treba odmor i to je presudno za uravnotežen razvoj ploda, pa ovaj savjet shvatite vrlo ozbiljno.
  2. Osjetite li potrebu za kreativnošću i samoizražavanjem, posvetite se tomu, makar i nauštrb posla. Takve aktivnosti smanjuju stres i pomažu vam da naučite izražavati emocije i lakše uspostaviti kontakt s djecom.
  3. Družite se s pozitivnim ljudima ako to do sada možda nije bio slučaj. Uz njih nećete gubiti dragocjenu energiju, baš suprotno, dobivat ćete dodatnu i više se smijati te biti dobro raspoloženi.
  4. Razmazite se tako što ćete u slobodno vrijeme činiti sve ono što najviše volite (osim posla :)) – vježbati, šetati, ići na izlete, pisati dnevnik ili pjesme, pjevati ili plesati, peći kolače (ne nužno za sebe). Educirajte se o trudnoći i porođaju, pratite što se događa s vašim tijelom i uživajte u tim promjenama, radije nego da patite zbog njih. Naravno, ne pretjerujte s gomilanjem kilograma, teže ćete ih se poslije riješiti.
  5. Ne zatrpavajte se dodatnim poslovima samo da biste svima (pa i sebi) dokazali da vi to možete. Radije pošteno obavite one poslove za koje ste zaduženi.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Profimedia

 

 

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

5 načina kako da se zaposlene majke lakše nose s krivnjom

Situaciju u kojoj se nalaze zaposlene mame najbolje…

mirne aktivnosti za djecu

Najbolje mirne aktivnosti za djecu! I zašto je mir važan za njihov razvoj?

U ubrzanom svijetu u kojem živimo, prepunom podražaja,…

obitelj na ljetnom godišnjem odmoru

Kako se uistinu odmoriti na odmoru?

Što kad, umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete…

Kako su poznate mame iskoristile produljeni vikend?

Kako je u četvrtak bio praznik Tjelovo, mnogi…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…