bolovi u kralježnici

Razmišljajte o zdravlju kralježnice prije začeća

Većina je ljudi prisiljena provoditi neprirodno mnogo vremena sjedeći na radnom mjestu, nakon čega ostaje vrlo malo vremena za tjelesne aktivnosti. To što usišemo stan, očistimo kupaonicu i slično nikako nije dovoljno, a osim toga uzrokuje dodatno opterećenje za već načetu kralježnicu. Ako tomu dodamo nepravilno držanje tijekom sjedenja i hodanja, kao i nepravilne položaje pri podizanju tereta i drugim aktivnostima, tegobe s kralježnicom zajamčene su, posebice u trudnoći kad je opterećenje zbog težine veće

S obzirom na to da velik broj trudnica ima manje ili više izražene bolove u leđima, potrebno je minimalno tri-četiri mjeseca prije začeća započeti s vježbama za leđne mišiće kako bi se stvorila dobra potpora za kralježnicu i njezine kralješke. Snažni leđni mišići također će olakšati podnošenje težine trbuha. Vježbe za leđa potrebno je izvoditi i u trudnoći, ali isključivo uz savjetovanje s ginekologom, fizijatrom i fizioterapeutom.

Jastuk i madrac mogu biti presudni
Noćni odmor i san nužni su za zdravlje cijelog organizma, uključujući i kralježnicu. Tijekom sna mišići se opuštaju, kralježnica ne trpi opterećenje i poprima oblik površine na kojoj ležite. Ako je madrac mek, tijelo propada pa kralježnica "visi". Pretvrd madrac također primorava kralježnicu da se krivi. Dakle, madrac treba biti ravan, ali ne pretvrd. To daje mogućnost kostima ramena i zdjelice da zauzmu prirodan položaj, a kralježnica se opušta i isteže. Jastuk treba biti manji i dovoljno mek. Savjetuju se valjkasti, anatomski i heljdini jastuci. Uvijek spavajte na boku, a idealno bi bilo da između koljena držite jastučić - to osobito godi trudnicama.

Ravna stopala otežavaju stanje
Na stopalima su raspoređene zone koje su refleksno povezane sa svim organima, pa je iznimno važno da vodite računa i o njihovu zdravlju. Ravna stopala smanjuju amortizacijsku ulogu stopala, što pak povećava prijenos vibracija na kralježnicu i može prouzročiti teške deformacije. U trudnoći stopala također trpe, pa je česta pojava bolova u nogama. Važno je da u slučaju ravnih stopala, olakšate svom tijelu specijalnim ortopedskim ulošcima napravljenim po mjeri. Također je potrebno izbjegavati nošenje visokih potpetica, kao i usku, malu obuću. Stopalo nerijetko nakon trudnoće naraste za pola ili čak cijeli broj zbog opterećenja. To dodatno govori o potrebi čvrste kralježnice i dovođenju tijela u formu prije trudnoće.

Na poslu se češće dignite s mjesta i rastegnite
Kada se unesemo u posao, obično zaboravimo na važnost pauze, a upravo je to jedan od važnijih preduvjeta za prevenciju bolova u leđima i vratu. Ako na poslu sjedite, savjetujemo vam da svakih pola sata ustanete, prošećete i protegnete se, a idealno bi bilo kada biste se mogli negdje ispružiti, osobito ako imate problema s vratnim dijelom kralježnice. Kada stojite, ne prebacujte težinu samo na jednu nogu, nego je podjednako rasporedite na obje. Izbjegavajte tipično žensko sjedenje prekriženih nogu jer to slabi cirkulaciju i pogoršava stanje. Nikada se ne saginjite u struku, nego čučnite. Stolac za radnim stolom i računalo namjestite tako da vam ekran bude u visini očiju, ruke oslonjene o stol, leđa ravna, stopala na podu, a natkoljenice paralelne s podom. Ako možete, što češće plivajte - stručnjaci ističu da je to najbolji lijek za kralježnicu.

Tekst: Sandra Živanović
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

problemi u trudnoći

10 odličnih rješenja koja će vam olakšati trudnoću

Svakodnevica trudnice može biti naporna. Uske hlače, trbuh…

Kralježnica - pokazatelj našeg emocionalnog stanja

Što sve počiva na vašim leđima? Teret svakodnevice…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak!…

trudnica

Homeopatijom protiv bolova u leđima trudnica

Bolovi u leđima prerasli su u civilizacijsku bolest,…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…